Tekst objavljen: 06.06.2020 17:00        


Do kraja 2022. godine najveći broj državnih usluga za građane i privredu će biti dostupan elektronskim putem, ističe NALED

Najveći broj državnih usluga će do 2022. biti dostupan elektronski

Vlada Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Program razvoja elektronske uprave za period 2020-2022. kojim je predviđeno da u naredne dve i po godine najveći broj usluga javne uprave bude dostupan građanima i privredi putem interneta ili mobilnog telefona.

Očekuje se uspostavljanje novih 300 usluga eUprave ili mUprave, koje će redovno koristiti najmanje milion i po građana i privrednika, čime će se izbeći odlasci na šaltere i podnošenje papirne dokumentacije, ukazuje se u saopštenju NALED-a.

Program razvoja elektronske uprave, prema NALED-u, ima četiri cilja, a za građane je najznačajniji treći koji definiše unapređenje Portala eUprave, značajno povećanje broja elektronskih usluga i novi pristup digitalizaciji procedura sa fokusom na životne događaje.

U slučaju preseljenja, plaćanja poreza, registracije automobila ili drugih sličnih životnih aktivnosti, građani će moći odmah elektronski da obave sve postupke koje su sa tim događajem povezane umesto da ih rešavaju jedan po jedan, dodaje se u saopštenju.

Sve usluge, kako se navodi, će biti dostupne i putem mobilnog telefona, a građani i privreda će imati mogućnost da prate u kojoj fazi rešavanja je njihov zahtev i na kraju da ocene kvalitet usluge.Osnova razvoja eUprave biće i digitalna infrastruktura - završetak Državnog data centra u Kragujevcu, povezivanje lokalnih samouprava na jedinstvenu informacionu-komunikacionu mrežu eUprave i uspostavljanje ePisarnice i eArhive, kako bi se u potpunosti digitalizovao rad javne uprave to jest kako bi se omogućili prijem, izrada i čuvanje elektronskih dokumenata.

Od strateškog značaja je, podvlači NALED, i završetak Centralnog registra stanovništva i izrada Metaregistra, jačanje informacione bezbednosti i obuka službenika za rad u digitalnom okruženju. Jedan od ključnih ciljeva Programa jeste pravna sigurnost eUprave, te će građani moći da provere koje podatke organi čuvaju o njima, da podnesu zahtev za njihovu izmenu ili saznaju ko koristi te podatke i na koji način.

Elektronske dokumente će prepoznavati i prihvatati sudovi, beležnici i izvršitelji dok će institucije njihovu autentičnost potvrđivati svojim ePečatom, umesto ePotpisom pojedinačnih službenika.

Programom će biti rešeno i pitanje dostave dokumenata, te će umesto da čekaju poštara, građani i privreda dobijati elektronsko rešenje lokalne poreske administracije za porez na imovinu u Jedinstveno elektronsko sanduče na Portalu eUprava.

Slično će biti i sa dostavljanjem rešenja suda, katastra ili nekog drugog organa, čime će biti rešen višedecenijski problem zastarevanja postupaka usled loše dostave, a očekuje se da do 2022. elektronsko sanduče ima najmanje 640.000 građana i 150.000 firmi.NALED dodaje da je poseban cilj Programa posvećen otvaranju podataka koji su u posedu državnih organa kako bi ih svi građani, a posebno privreda, mogli da koriste za kreiranje novih usluga i proizvoda i podsticanje ekonomskog razvoja, što će biti osnova i za kreiranje platforme za razmenu podataka od značaja za lokalni razvoj kako bi lokalne samouprave počele da primenjuju koncept pametnih gradova u razvoju usluga.

Program razvoja eUprave 2020-2022. je strateški akt Vlade sačinjen u skladu sa Zakonom o planskom sistemu. Kreirali su ga udruženim snagama Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (kao predlagač akta) i Kancelarija za IT i eUpravu, u saradnji s NALED-om, a uz podršku Fonda za dobru upravu Vlade Ujedinjenog Kraljevstva posredstvom UNDP, kao i Evropske unije u okviru projekta Reforma javne uprave.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
državne usluge online naled digitalizacija 2022

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana