Zvanični kurs Evra za dan 21.06.21. :: 117.5730 rsd
Tekst objavljen: 14.08.2020 15:10        


U zrenjaninskom brodogradilištu Šipjard Begej (Shipyard Begej), nekadašnjem brodogradilištu Begej, gradi se najveći rečni tanker nove generacije na svetu, dužine 135 metara, objavila je danas uprava brodogradilišta

Najveći rečni tanker nove generacije se gradi u Zrenjaninu

Direktor brodogradilišta Marko Gudović kazao je novinarima da je brod težak 855 tona, da je na projektu izrade zaposleno 160 radnika, a naručilac je naftna kompanija "Šel" (Shell) preko brokera iz Belgije.

"Brod radimo iz dva dela, a u drugom našem brodogradilištu, u Perlezu, ćemo sredinom septembra sastaviti plovilo i obaviti porinuće", rekao je Gudović.

Istakao je da su svi radnici u brodogradilištu, kojih je 160, iz Srbije i da je u planu da se taj broj poveća na 250 zaposlenih.

"Počeli smo i realizaciju projekta dve barže za suvi teret, dužine devedeset metara, za dve godine uradili smo projekat samohotke za suvi teret i za sledeću godinu imamo potvrđena četiri nova projekta", kazao je Gudović.

"Rubikon šiping kompani" (Rubikon Shipping Company) iz Beograda postalo je vlasnik imovine "Brodogradilišta Begej" u stečaju 2016. godine kada je odluku o tome doneo Odbor poverilaca prihvativši ponudu "Rubikona", čija je vrednost bila 96 miliona dinara.

Od prošle godine kompanija "Rubikon", po početnoj ceni od 177 miliona dinara, postala i vlasnik brodogradilišta "Šipjard eks 4M" (Shipyard Bomex 4M) u Perlezu, koje je takođe bilo u stečaju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Počeli smo i realizaciju projekta dve barže za suvi teret, dužine devedeset metara, za dve godine uradili smo projekat samohotke za suvi teret i za sledeću godinu imamo potvrđena četiri nova projekta", kazao je on.

Istakao je da su svi radnici iz Srbije, da je trenutno zaposleno 160 radnika i da je u planu da se taj broj poveća na 250 zaposlenih.

1 komentar

  1. User image
    Sveta 14.08.2020 16:53

    MNoje čestitke.Brodogradili8šte je toliko važno za metalnu industriju da nije smelo ni da bude u stečaju. Sada kada se očisti Dunav od fašističkih brodova potopljenih pre sedamdeset pet godina biće i plovidba bezbedna a i radi se na sanaciji prevodnica pa će tako rečni saobraćaj ići od Crnog Mora do Baltičkog mora. Bilo bi lepo kada bi se otvorilo i brodogradilišteza jahte jer bi bilo kupaca u Srbiji...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
tanker najveći tanker na svetu vodeni saobraćaj begej shipyard begej zrenjanin

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana