Zvanični kurs Evra za dan 03.08.21. :: 117.5649 rsd
Tekst objavljen: 22.09.2019 18:00        


S. Makedonija i BiH našle su se u statistikama Evropske komisije kao zemlje porekla falsifikovane robe koja se uvozi na teritoriji EU, prenosi Slobodna Evropa

Najviše falsifikovane robe u EU stiže iz BiH i Severne Makedonije?

Severna Makednija je u 2018. godini bila glavni izvor falsifikovanih alkoholnih pića, a BiH je druga najveća zemlja porekla za falsifikovanu ambalažu.

U izveštaju koju je objavila EK stoji da se u 2018. godini, lažna i potencijalno opasna roba u vrednosti od gotovo 740 miliona evra zaustavila na carinama EU.

Prema zvaničnim podacima ove institucije, u 2018. godini je zadržano skoro 27 miliona artikala koji su kršili prava intelektualnog vlasništva, a koji su imali uličnu vrednost od gotovo 740 miliona evra.

Broj presretanja lažne robe koja se uvozi na teritoriji EU je povećan u protekloj godini, zbog velike količine malih paketa u ekspresnom i poštanskom prometu.

Prema zvaničnim podacima EK, Severna Makedonija je bila glavni izvor falsifikovanih alkoholnih pića, jer je iz te zemlje stiglo više od 60 odsto falsifikovanih alkoholnih pića.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

BiH je prema statistikama EK, druga najveća zemlja porekla za falsifikovani ambalažni materijal, posle Kine, sa skoro 78 odsto takve robe.

Turska je bila izvor ostalih pića, parfema i kozmetike, a Kina ostaje i dalje glavna zemlja izvora za robu koja krši prava intelektualne svojine.

Pjer Moskovici, komesar za ekonomska i finansijska pitanja je naglasio kako posao evropskih carinika u otkrivanju krivotvorene robe, postaje dodatno teži kao posledica rasta malih paketa koji ulaze u EU putem internet prodaje.

Inače, glavne kategorije zadržanih predmeta uključuju cigarete koje su činile 15 odsto ukupnog broja konfiskovanih predmeta. Sledile su igračke za 14 odsto, ambalažni materijal devet odsto.

Proizvodi za svakodnevnu ličnu upotrebu u kući, kao što su proizvodi za negu tela, lekovi, igračke i električna kućna dobra činili su gotovo 37 odsto ukupnog broja zaplenjenih predmeta.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
falsifikati falsifikovana roba bosna i hercegovina Severna Makedonija makedonija evropska unija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana