Tekst objavljen: 01.12.2021 15:40        


Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je podizanje energetske efikasnosti nacionalni cilj i jedan od najvažnijih projekata u energetici, kao i da će država i u narednim godinama subvencionisati zamenu stolarije i ugradnju solarnih panela

"Narednih godina subvencije za stolariju i solarne panele"


„Sa 67 gradova i opština potpisali smo ugovore za zamenu stolarije, a sa 37 za postavljanje panela, i država, odnosno ministarstvo i grad, obezbediće polovinu novca za oba projekta“, kazala je ona prilikom obilaska radove na unapređenju energetske efikasnosti u OŠ „Živadin Apostolović“ u Trsteniku, kao i porodice Mijailović, koja je, kao jedno od 23 domaćinstva u tom mestu, dobila subvencije države za zamenu stolarije na porodičnoj kući.

Pozvala je sve da učestvuju u projektu zamene stolarije, kao i u projektu postavljanja solarnih panela i dodala da će već u januaru naredne godine biti raspisan novi javni poziv za zamenu stolarije, „a do kraja godine sigurno još tri“, objavilo je Ministarstvo.

„Pozivam građane da učestvuju, jer je to način i da smanjimo troškove, ne rasipamo energiju i imamo zdraviju životnu sredinu“, rekla je Mihajlović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Navela je da je Trstenik jedna od opština koje su ranije shvatile da je važno ulaganje u povećanje energetske efikasnosti i zaštitu životne sredine.

„Radovi na zameni stolarije u školi biće gotovi do 4. decembra, a kada se sve završi emitovaće se 100 tona manje ugljen-dioksida godišnje, što će značajno doprineti kvalitetu vazduha. Кada govorimo o finansijama, onda govorimo i o uštedama koje će biti 60 odsto postojećih računa, a to je dodatni novac koji će moći da se uloži u nove projekte“, kazala je ona.

Predsednica opštine Trstenik Milena Turk kazala je da je investicija u školu vredna 23 miliona dinara, a Ministarstvo rudarstva i energetike učestvuje sa više od 16 miliona dinara.

„Projekat je od vitalnog značaja za školu, jer praktično od izgradnje nije bilo većih investicija. Nadam se ćemo u narednom periodu, uz podršku ministarstva, moći da unapredimo energetsku efikasnost i u drugim javnim objektima“, izjavila je ona.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
trstenik stolarija državne subvencije subvencije za solarne panele subvencije za zamenu stolarije Zorana Mihajlović

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana