Tekst objavljen: 09.11.2023 14:05        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 6,5 odsto, saopštila je danas centralna banka

Narodna banka nastavila da drži referentnu kamatu na istom nivou


Na nepromenjenim nivoima su zadržane i kamatne stope na depozitne (5,25 odsto) i kreditne olakšice (7,75 odsto).

„Odluku Izvršnog odbora o zadržavanju referentne kamatne stope na nepromenjenom nivou opredelio je nastavak popuštanja globalnih inflatornih pritisaka, kao i uspostavljena opadajuća putanja domaće inflacije i njeno očekivano kretanje u granicama cilja u horizontu monetarne politike”, navedeno je u saopštenju NBS.

Prilikom donošenja odluke uvažena je, kako je navedeno i činjenica da su u prethodnom periodu pooštravani monetarni uslovi putem osnovnog instrumenta, kamatne stope, a u septembru i povećanjem stope obavezne rezerve, kao i da je sada potrebno da se sagledaju puni efekti donetih mera.

Prenošenje dosadašnjeg pooštravanja monetarne politike na kamatne stope na tržištu novca, kredita i štednje, kao i smanjenje kratkoročnih inflacionih očekivanja ukazuje, kako je navedeno, na efikasnost transmisionog mehanizma monetarne politike.

„Prilikom donošenja odluke, Izvršni odbor je imao u vidu da se inflacija u međunarodnom okruženju smanjuje, iako je još uvek iznad cilja centralnih banaka u gotovo svim zemljama koje ciljaju inflaciju. Evropska centralna banka u oktobru nije menjala visinu referentne kamatne stope, uz ocenu da će njene buduće odluke i dalje zavisiti od podataka koji budu pristizali”, navedeno je u saopštenju, javlja Beta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Sličan stav u pogledu monetarne politike, kako je istaknuto, ima i Sistem federalnih rezervi, koji od jula nije menjao visinu raspona svojih kamatnih stopa, a dalje smanjenje globalnih inflatornih pritisaka očekuje se i tokom 2024. godine, što treba da doprinese i nižoj domaćoj inflaciji.

Dodaje se da se međugodišnja inflacija u Srbiji nalazi na opadajućoj putanji od aprila, pri čemu je njen nivo u avgustu i septembru bio i nešto niži nego što se očekivalo.

„Prema našoj novoj projekciji inflacija će krajem ove godine iznositi oko osam odsto, a sredinom 2024. će se vratiti u granice cilja”, navela je NBS.

Izvršni odbor je istakao da se dinamika privrednog rasta u trećem tromesečju ubrzala iznad očekivanja, na 3,5 odsto, prema proceni Republičkog zavoda za statistiku.

Zahvaljujući ubrzanju realizacije infrastrukturnih projekata, najveći doprinos ubrzanju rasta potiče, kako je navedeno, od građevinarstva, a povoljnija kretanja od očekivanih ostvaruju se u prerađivačkoj industriji, čemu doprinose investicije iz prethodnog perioda i rast domaće tražnje.

Ističe se da podaci o prinosima najvažnijih kultura ukazuju na to da je ovogodišnja poljoprivredna sezona premašila očekivanja i da je bila iznadprosečna, a pozitivan doprinos, mada u manjoj meri nego u prvoj polovini godine, dao je neto izvoz, kao rezultat nastavka realnog rasta izvoza robe i usluga i pada uvoza.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Narodna banka Srbije nbs referentna kamata referentna kamatna stopa domaća ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana