Tekst objavljen: 31.01.2014 16:05        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije doneo je na današnjoj sednici odluku o oduzimanju dozvole za rad Univerzal banci a.d. Beograd i imenovao Agenciju za osiguranje depozita za administratora.

Narodna banka Srbije oduzela dozvolu Univerzal banci

Izvršni odbor je konstatovao da su oduzimanju dozvole prethodile aktivnosti koje su u dužem periodu bile usmerene na to da banka uskladi svoje poslovanje sa odredbama Zakona o bankama u delu koji se odnosi na kapital i pokazatelje poslovanja.

Utvrđeno je da se u prethodnom periodu finansijsko stanje Banke znatno pogoršalo, te da je Banka dospela u stanje kritične potkapitalizovanosti i da je ugrožena likvidnost i kontinuitet poslovanja.

Imajući u vidu da su se stekli uslovi za oduzimanje dozvole za rad Banke, u skladu sa Zakonom o bankama, Narodna banka Srbije je u cilju zaštite interesa deponenata i očuvanja stabilnosti finansijskog sistema donela navedenu odluku.

Agencija za osiguranje depozita saopštila je da će obaveštenje o uslovima, mestima i rokovima isplate osiguranih iznosa depozita u Univerzal banci biti objavljeno najkasnije u utorak, 4. februara u sredstvima javnog informisanja i na sajtu agencije. Za dinarske depozite, isplata osiguranog iznosa se vrši u dinarima, a za devizne u evrima, po srednjem kursu evra prema određenoj valuti koji važi na dan pokretanja stečajnog postupka nad bankom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Univerzal banka je, inače, u 2012. godini imala gubitak od 701,4 miliona, a u prvoj polovini 2013. godine 553,8 miliona dinara. Tržišna vrednost njenih akcija na Beogradskoj berzi manja je od tri miliona evra.

U Univerzal banci, prema podacima sa Centralnog registra hartija od vrednosti, nema deoničara koji ima više od pet odsto akcija. Najveći akcionar je Nebojša Divljan, nekadašnji direktor Delta Đenerali osiguranja, tu su i firme Farmakom, Beohemija, Alfaplam, AIK banka.

3 komentara

  1. User image
    KLIJENT BANKE 02.02.2014 14:12

    ŽALOSNO, UNIŠTILI STE JEDNU OD NAJBOLJIH BANAKA...OVA VLAST JE CRNA DA CRNJA NE MOŽE BITI
    +

  2. User image
    stedisa 02.02.2014 20:01

    Zasto narodna banka to ne uradi u dane stednje, nego ih pusti da privuku stedise boljim uslovima, aonda ih zatvori. Ko ce da plati ljudima stres zbog novca, i gde sad mogu da podignu novac stedise zasto niko ne obavestava.

  3. User image
    ivana 05.02.2014 9:06

    Vazno je da nasa guvernerka nikom nista ne duguje i da uredno placa svoje racune, svaka cast.Pitam se samo kako bi se doticna sa 25.000,00 mesecno snasla sa placanjem,ili jos gore bez primanja........sramota je sta ste uradili

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Narodna banka Srbije nbs bankarski sektor bankarsko tržište banke univerzal banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana