Tekst objavljen: 16.03.2022 14:30        


Na benzinskim stanicama u Mađarskoj, pored granice sa Srbijom, svakodnevno ima putnika iz naše zemlje koji dolaze da napune svoje rezervoare, pošto je mađarska vlada još krajem prošle godine uvela ograničenje cene goriva na 480 forinti (po sadašnjem kursu između 152 i 155 dinara) po litru benzina i dizela zbog velikih skokova cene nafte na svetskom tržištu, prenosi RTS

Naši građani idu u Mađarsku po gorivo


Povoljna subvencionisana cena goriva je utrostručila potrošnju u Mađarskoj i izazvala gužve na pumpama, čemu su najviše doprineli kamioni u tranzitu, ali i “benzinski turizam”, jer se po litru goriva može uštedeti između 20 i 30 dinara.

Mađarska vlada je uvela zabranu točenja goriva za domaće kamione veće od sedam tona, a za inostrane veće od tri i po tone, što je, kako navodi RTS, doprinelo normalizaciji stanja na benzinskim stanicama u Mađarskoj.

"Nije problem benzinski turizam u pograničnoj zoni, već teretnjaci i autobusi koji su na običnim benzinskim stanicama točili hiljade litara goriva i izazivali gužve i nestašice. Sada veliki kamioni i autobusi moraju da pune tankove na stanicama visokog pritiska po tržišnim cenama", izjavio je Žolt Hernadi, generalni direktor mađarske naftne kompanije "MOL".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Putnički automobili i dalje mogu da toče gorivo po subvencionisanoj ceni od 480 forinti po litru goriva, što je po sadašnjem kursu između 152 i 155 dinara.

"Trenutno je situacija takva da dizel točimo svega deset litara po automobilu, benzina je moguće dobiti 20 do30 litara. Vrlo otežano se snabdevamo sa dizelom, pa smo morali uvesti ograničenje. Stižu redovno vozači iz Srbije, da natoče, jer je gorivo jeftinije. Ova cena važi do 15. maja", kaže Filip Erdeg, prodavac na privatnoj benzinskoj stanici Reske u Mađarskoj.

Na velikim pumpama može se natočiti do 100 litara goriva po jednom rezervoaru automobila, navodi RTS. Gorivo u Mađarskoj, osim toga što je cena ograničena, ima povoljniju cenu za potrošače iz Srbije i zbog toga što je vrednost forinte u poslednjih nekoliko dana na nižem nivou.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
u mađarsku po gorivo gorivo Mađarska cena goriva

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana