Zvanični kurs Evra za dan 28.07.21. :: 117.5637 rsd
Tekst objavljen: 12.04.2017 10:37        


NJUJORK/LONDON, 12. aprila (Tanjug) - Cene nafte su ojačale osmi dan uzastopno na trgovanju u Londonu, što je najduži period njihovog rasta od 2012., zbog optimizma da će Saudijska Arabija podržati produžetak sporazuma Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) o rezanju proizvodnje i pošto zalihe pokazuju znake smanjenja. 

Nastavljen rast cena nafte osmi dan uzastopno

Cena fjučersa za "brent" naftu ojačala je za 0,8 odsto, nakon skoka od 6,0 procenta u prethodnih sedam trgovačkih dana, javlja agencija "Blumberg".

Severnomorska nafta "brent" za isporuku u junu poskupela je danas za 16 centi na 56,39 dolara po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu, u jutarnjem trgovan ju u 9,05 časova po njujorškom vremenu. Cena "brenta" je juče ojačala za 25 centi (0,5 odsto) na 56,23 dolara.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u maju porasla je, takođe, za 16 centu na 53,56 dolara po barelu na robnoj berzi u NJujorku. Ukupan obim trgovanja bio je oko 18 posto ispod 100-dnevnog proseka. Juče su cene američke naftne reference ojačale za 32 centa na 53,40 dolara, što je bio najviši nivo na zatvaranju od 1. marta.

Saudijska Arabija će odlučiti o produženju sporazuma o smanjenju pumpanja nafte u zavisnosti od stava drugih članica OPEK-a, kao što su Iraka i Iran, ali i Rusija, koja nije član naftnog kartela se pridružila akciji za smanjenje proizvodnje, kaže za "Blumberg" izvor upoznat sa razgovorima u toj kraljevini. Najveći svetski izvoznik sirove nafte još nije doneo konačnu odluku.

Ovaj najveći proizvođač nafte u okviru OPEK-a, smanjio je pumpanje na ispod 10 miliona barela dnevno u martu, što je više od nivoa predviđenog sporazumom, prema mesečnom izveštaju naftaške organizacije. Sastanak naftnog kartela planiran je za 25. maj u Beču.

Prema podacima Američakog instituta za naftu, zalihe sirove nafte u SAD smanjene su prošle nedelje za 1,3 miliona barela. Međutim, podaci koje je prikupio "Blumberg" uoči današnje objave izveštaja Uprave za energetske informacije, pokazuju da su zalihe verovatno pale za 1,5 miliona barela, na 534 miliona barela, u nedelji zaključno sa 7. aprilom.

Od početka ove godine, američke zalihe "crnog zlata" uvećane su za oko 56 milina barela.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana