Tekst objavljen: 01.02.2023 12:50        


Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je da će nastojati da poskupljenje struje i gasa bude što manje i u što manjoj meri

"Nastojaćemo da poskupljenje struje i gasa bude što manje"


Ona je gostujući u Beogradskoj hronici RTS-a, rekla da smo poskupljenje struje i gasa imali 1. januara ove godine.

- Nastojaćemo da poskupljenja bude što manje i u što manjoj meri - istakla je Đedovićeva odgovarajući na pitanje hoće li biti i novih poskupljenja struje i gasa.

Ministarka ukazuje da je cena struje i gasa najniža u regionu. U poređenju sa Severnom Makedonijom, gas je nekoliko puta skuplji nego u Srbiji.

- U maju 2021. godine cena struje na berzi u Mađarskoj je bila 60 evra, a godinu dana posle toga, u junu 2022. godine 372 evra po megavat-času, to je poskupljenje od 5,5 puta. Kada to stavite u perspektivu naših preduzeća koja treba da budu efikasnija, produktivnija teško je nadomestiti te razlike - rekla je ministarka energetike.

Bitno je da imamo stabilnu proizvodnju i energetski sistem što više nezavisniji, da bismo njime upravljali adekvatno, da budemo nezavisniji u potencijalnim povećanjima cene struje i gasa, napomenula je ona.

- Nastojaćemo kao Vlada Srbije i resorno ministarstvo da ona budu najmanja moguća jer hoćemo da privredu zaštitimo da bude konkurentna. Što se građana tiče, povećavamo broj energetski ugroženih kupaca koji mogu da ostvare taj status, novom uredbom pred kraj prošle godine povećali smo broj stanovnika koji mogu da ostvare taj status sa 61.000 na 191.000 i već se u januaru dosta ljudi prijavilo - kaže Đedovićeva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Saveti oko štednje

Đedovićeva kaže da je sigurna da građani slušaju savete, moraju da "slušaju" svoje račune i uštede koje mogu da ostvare.

- Brojke kažu da je decembru oko milion i 400 domaćinstava uspelo da ostvari popust, i to 15 posto popust na račun od 30 odsto, a oko 20 odsto popust na deset odsto - kaže ona.

Ako ste uštedeli 33 odsto potrošnje u odnosu na isti mesec prethodne godine, potrošač je ostvario uštedu od 1.172 dinara, navela je na primeru koliko se uštedi.

- Mislim da je bitno da podižemo svest da budemo racionalni zbog nas samih, zbog malih izdataka za račune ali i da budemo racionalniji jer sve polazi od pojedinca, a onda i u društvu da se ponašamo odgovornije - podvukla je ona.

Podižemo svest kroz račune kampanje i kroz individualne primere, rekla je ministarka.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
struja poskupljenje struje gas poskupljenje gasa dubravka đedović

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana