Tekst objavljen: 13.12.2015 11:29        


Bankarski sektor Srbije je adekvatno kapitalizovan i karakteriše ga izuzetno visok nivo likvidnosti, objavila je Narodna banka Srbije. U izveštaju NBS za treće tromesečje, "Bankarski sektor u Srbiji", piše da je na kraju septembra prosečan mesečni pokazatelj likvidnosti banaka nepromenjen u odnosu na kraj juna i iznosi 2,34, dok je propisani mininum 1,0.

NBS: Banke dobro kapitalizovane i likvidne

Uži pokazatelj, kako je navedeno, u istom periodu neznatno je smanjen sa 1,91 na 1,89, a propisani minimum je 0,7.

NBS konstatuje da je bankarski sektor u Srbiji adekvatno kapitalizovan kako sa stanovišta adekvatnosti kapitala, tako i sa stanovišta strukture regulatornog kapitala.

Na kraju trećeg tromesečja 2015, pokazatelj adekvatnosti kapitala za bankarski sektor je 21,22 odsto, što je, kako navodi NBS, daleko iznad regulatornog minimuma od 12 odsto, i ispod minimuma po Bazelskim standardima od osam odsto.

Regulatorni kapital se najvećim delom, 89 odsto sastoji od najkvalitetnijeg, osnovnog kapitala, dok je udeo dopunskog kapitala 11 odsto, piše u izveštaju.

Odbitnih stavki od regulatornog kapitala, na kraju trećeg tromesečja 2015. iznosio je 321,6 milijardi dinara i veći je za 5,6 milijardi u odnosu na kraj prethodnog tromesečja.

Najveći pozitivan uticaj na to povećanje imalo je, prema NBS, oslobađanje 6,7 milijardi dinara po osnovu smanjenja potrebne rezerve za procenjene gubitke po osnovu kreditnog rizika.

Dokapitalizacije sprovedene u trećem tromesečju uticale su na povećanje osnovnog kapitala bankarskog sektora za 842,1 miliona dinara, a na rast osnovnog kapitala uticalo je i povećanje rezervi koje banke formiraju iz dobiti za 405,9 miliona dinara.

NBS navodi da, nakon usvajanja finansijskih izveštaja za 2014, deo neraspoređene dobiti iz prethodne godine ispunio je propisane uslove za uključivanje u osnovni kapital, što je uticalo na povećanje za dodatnih 233,7 miliona dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bankarski sektor banke nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana