Tekst objavljen: 09.09.2013 11:00        


Poziv udruženja Efektiva korisnicima kredita da bez konsultacija ne potpisuju anekse ugovora s bankama koje su prihvatile preporuku NBS o povraćaju novca naplaćenog povećavanjem kamata, može, tvrde u centralnoj banci, dovesti građane u nepovoljan položaj.

NBS: Da li Efektiva plaća klijentima ako izgube na sudu

- NBS još jednom ukazuje građanima na osnovni problem - šta će biti u slučaju nepovoljnih sudskih presuda i da li će im Efektiva, možda, nadoknaditi eventualnu štetu - ističu u centralnoj banci.

NBS podseća da je svojom preporukom ukazala da smatra da su jednostranim podizanjem kamatnih marži, bez prethodno jasno utvrđenih kriterijuma, neke banke dovele u nepovoljan položaj svoje klijente. NBS je preporučila da se preostale otplate, ako ih ima, umanje za efekte tako uvećanih kamata.

- Preporuka da se poštuje princip pravičnosti ne znači istovremeno ocenu da su banke nesporno činile neke protivpravne radnje, koje automatski podrazumevaju sankcije, uključujući i obračun zatezne kamate. O tom aspektu problema može jedino merodavno da se izjasni odgovarajuća sudska instanca - navode u NBS.

- Ukoliko prihvate poziv Efektive, građani bi trebalo da imaju u vidu da je eventualno ostvarivanje maksimalističkih zahteva, putem pokretanja sudskih postupaka, dug i mukotrpan proces, koji i kod jednostavnijih slučajeva može trajati veoma dugo, da se mora proći nekoliko nivoa odlučivanja, a da je krajnji ishod neizvestan - dodaju u centralnoj banci.

U međuvremenu, građani koji postupe u skladu sa savetima Efektive dužni su da izvršavaju svoje obaveze u punom iznosu, dok bi im u slučaju prihvatanja ponude banke, a u skladu s preporukom NBS, odmah bio smanjen ostatak duga, a sledstveno tome i preostali anuiteti, rečeno je u NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

  1. User image
    Zoran 09.09.2013 13:52

    Тачно је да је судски поступак дуготрајан, скуп, али не бих се сложио да је његов исход у овом случају неизвестан.
    У сваком случају на сваком је појединцу да сам одлучи како ће поступити, а исходи судских поступака који су у току пред београдским судовима ће сигурно утицати и на моју одлуку.

  2. User image
    Pavle Markovic 09.09.2013 15:44

    Ovo je naprosto neverovatan komentar NBS. Umesto da izadje sa jasnim stavom sta sve banke moraju da nadoknade klijentima koje su evidentno prevarile i sto presude Trgovinskog suda u Beogradu potvrdjuju, ona izlazi sa stavom da banke nisu duzne da vrate svojim klijentima zateznu kamatu za vise naplacena sredstva.

    Ovo ukazuje samo na jasan dogovor udruzenja banaka i NBS da se po preporuci broj dva NBS za vise naplacena sredstva po kreditima sa varijabilnom kamatom ne obracunavaju zatezne kamate. Kako banke jos nisu izasle sa obracunima za povracaj vise naplacenih srestava i to najavljuju za koji dan, u doglednoj buducnosti ce se videti da li je ovaj dogovor stvarno napravljen ili ne. Licno mislim da jeste.

  3. User image
    Adv.mr Mirko Đorđević 09.09.2013 21:16

    Najmanje što je NBS mogla, je da se bar uzdrži od ovakvih saopštenja. Ako jedna državna instutucija na tom nivou pokušava da zaplaši građane kako ne bi ostvarivali svoja zakonska prava, onda je pitanje u kakvoj mi državi živimo. I ono što je još gore, nisu banke potkradale građane samo podizanjem kamatnih stopa, već je u ugovorima o kreditu razvijena čitava lepeza instrumenata na osnovu kojih se od gradjana uzimalo i uzima više nego što je ugovoreno ! I to sve suprotno Zakonou o obligacionim odnosima !

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana