Tekst objavljen: 15.01.2014 14:19        


Trodnevno slabljenje dinara nije pokazatelj većih i trajnijih poremećaja, već je očekivana reakcija tržišta na sezonski veću deviznu tražnju domaćih preduzeća, kao i na odluku Američkih federalnih rezervi (FED) da počev od januara smanji obim programa kvantitativnih olakšica, navodi Narodna banka Srbije (NBS).

NBS: Dinar pada zbog devizne tražnje i američkog FED-a

- Slična kretanja valuta su ovih dana primetna i kod valuta zemalja u regionu koje imaju režim fluktuirajućeg kursa. Zbog nedovoljne razvijenosti i visoke integrisanosti domaćeg deviznog tržišta u svetske tokove, početne reakcije kursa domaće valute na slične vesti su po pravilu prenaglašene - ocenila je centralna banka.

U saopštenju se dodaje da će NBS nastaviti i dalje da pažljivo prati kretanja na deviznom tržištu i da po potrebi interveniše i prodajom i kupovinom deviza, obezbedjujući pre svega stabilnost funkcionisanja deviznog tržišta, odnosno ublažavanje prekomernih oscilacija deviznog kursa.

Dinar je, inače, u sredu oslabio prema evru za 0,3 odsto i srednji kurs iznosi 115,6494 dinara za jedan evro, što je najniža vrednost domaće valute u ovoj i prošloj godini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Dragan 15.01.2014 21:33

    Zasto nekazete da nista neradi i da evro ce tek da pada,nego duva vetar sa okeana pa je to razlog,nelazite ovaj narod.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kursna lista nbs nbs Narodna banka Srbije devizni kurs dinar evro

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana