Tekst objavljen: 06.06.2014 10:30        


Stepen kreditne dinarizacije i dinarizacije depozita u Srbiji su zabeležili pad u prvom kvartalu ove godine, dok je jedino povećano učešće dinarskog duga u javnom dugu države, a kreditni plasmani banaka privredi i stanovništvu nastavili su da se smanjuju već šesto tromesečje zaredom.

NBS: Kreditni plasmani padaju šest kvartala uzastopno

U najnovijem "Izveštaju o dinarizaciji finansijskog sistema Srbije", koji je objavila NBS, navodi se da bi novi program subvencionisanog kreditiranja privrede mogao pozitivno da utiče na dinarizaciju finansijskog sistema Srbije.

U Izveštaju NBS je navedeno da je stepen dinarizacije finansijskog sistema Srbije, meren učešćem dinarskih plasmana u ukupnim plasmanima koji su odobreni privredi i stanovništvu, na kraju prvog tromesečja iznosio 26,6 odsto, a u odnosu na kraj prethodne godine, taj pokazatelj je smanjen za 0,2 procentna poena.

Ako se posmatra po stalnom deviznom kursu, stepen dinarizacije je smanjen za 0,1 odsto, na 26,7 procentna poena.

Plasmani banaka privredi i stanovništvu su i u prvom tromesečju nastavili da se smanjuju (šesto tromesečje zaredom). Krajem marta ove godine oni su iznosili 1.733,5 milijardi dinara ili za 2,9 odsto manje nego na kraju prošle godine.

Banke su u prvom tromesečju pooštrile kreditne standarde privredi, a zbog odsustva većih kapitalnih investicija smanjena je i tražnja za kreditima, pa su plasmani privredi bili manji za 4,9 odsto u odnosu na prethodno tromesečje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs Narodna banka Srbije krediti banke klijent banke klijenti banke prezaduženost zaduženost zaduživanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana