Zvanični kurs Evra za dan 02.10.20. :: 117.5769 rsd
Tekst objavljen: 08.04.2018 10:00        


Kako se navodi na sajtu NBS, preduzete su i sve neophodne mere kako bi se poslovi platnog prometa i raspolaganje sredstvima deponenata i štediša neometano nastavili u Banci Poštanska štedionica a. d., Beograd, koja preuzima poslovanje Jugobanke.

NBS oduzela dozvolu za rad Jugobanci

Pre donošenja ove odluke, preciziraju u NBS, imovinu i obaveze Jugobanke preuzela je Banka Poštanska štedionica a. d., Beograd, u skladu sa ugovorom zaključenim između ovih banaka, a na osnovu zaključka Vlade Srbije, s obzirom na to da je Republika Srbija većinski krajnji vlasnik u obe banke.

Time se, dodaju u NBS, obezbeđuje kontinuitet dosadašnjeg poslovanja u mreži filijala i drugih organizacionih delova Banke od strane Banke Poštanske štedionice, kao i kako kažu, zaštita interesa klijenata Banke, ali i njenih zaposlenih.

Izvršni odbor je doneo i rešenje o ispunjenosti uslova za pokretanje postupka stečaja nad Jugobankom, a Privredni sud u Nišu nadležan je za sprovođenje stečajnog postupka, dok će Agencija za osiguranje depozita vrši funkciju stečajnog upravnika.

NBS kaže da je Izvršni odbor konstatovao da su oduzimanju dozvole prethodile aktivnosti koje su u dužem periodu bile usmerene na to da ova banka uskladi svoje poslovanje sa odredbama Zakona o bankama, između ostalog i u delu koji se odnosi na kapital.

Imajući u vidu, kažu, da prethodni pokušaji pronalaženja strateškog partnera koji bi obezbedio kontinuitet poslovanja banke nisu dali rezultate, kao i to da je Banka već duži period potkapitalizovana i da ima probleme i s likvidnošću, ocenjeno je da je njeno finansijsko stanje takvo da neće moći da nastavi dalje da posluje.

Takođe, zaključuje se u saopštenju, ocenjeno je da nisu ispunjeni uslovi za pokretanje postupka restrukturiranja nad Jugobankom.(Tanjug)

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Jugobanka dozvola za rad Narodna banka Srbije oduzela dozvolu za rad

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana