Tekst objavljen: 08.10.2018 15:53        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od tri odsto, saopštila je NBS.

NBS ostavlja kamatnu stopu na istom nivou

Ocenjeno je da se inflacija, očekivano, vratila u granice cilja i u avgustu je iznosila 2,6 odsto, a da su očekivanja da će se međugodišnja inflacija i u naredne dve godine kretati u granicama cilja.

"Ekonomija Srbije snažno raste od početka godine, po najvišoj stopi u poslednjih deset godina, čemu doprinosi i prethodno ublažavanje monetarne politike NBS, a Izvršni odbor procenjuje da će privredni rast u ovoj godini iznositi preko četiri odsto, uz visok doprinos investicija, koje će i u narednom periodu omogućiti nastavak dinamičnog rasta izvoza preradjivačke industrije", navela je NBS.

Istaknuto je da je rast investicija podržan i povoljnim uslovima finansiranja i rastom kreditne aktivnosti, a da neto priliv stranih direktnih investicija, koji više nego u punoj meri pokriva deficit tekućeg računa platnog bilansa, doprinosi smanjenju spoljne neravnoteže u srednjem roku preko uticaja na rast izvoza.

Izvršni odbor NBS smatra da je opreznost u vođenju monetarne politike i dalje potrebna, pre svega imajući u vidu dešavanja u međunarodnom okruženju, kao što su kretanje svetske cene nafte, monetarne politike SAD i EU i rastući protekcionizam u medjunarodnoj trgovini.

Otpornost privrede Srbije na eventualne negativne uticaje iz medjunarodnog okruženja povećana je zahvaljujući povoljnijim makroekonomskim pokazateljima i izgledima za naredni period, ukazala je NBS.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 8. novembra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Narodna banka Srbije referentna kamatna stopa kamata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana