Tekst objavljen: 13.09.2019 12:55        


Ocenjeno je da će i prema avgustovskoj srednjoročnoj projekciji, inflacija biti čvrsto pod kontrolom kao i prethodnih godina

NBS ostavlja kamatnu stopu na istom nivou

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 2,5 odsto, saopštila je danas NBS.

Ocenjeno je da će i prema avgustovskoj srednjoročnoj projekciji, inflacija biti čvrsto pod kontrolom kao i prethodnih godina.

Izvršni odbor podseća da je međugodišnja inflacija, u skladu sa očekivanjima, usporena od maja, usled smanjenja doprinosa cena voća i povrća inflaciji s dolaskom nove poljoprivredne sezone.

Na niske inflatorne pritiske, kako se navodi u saopštenju, ukazuje i bazna inflacija, koja je i dalje niska i stabilna, kao i inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede, koja se i za godinu i za dve godine unapred nalaze u donjoj polovini ciljanog raspona.

"Sve navedeno govori i u prilog ispravnosti odluka o smanjenju referentne kamatne stope na prethodne dve sednice Izvršnog odbora - u julu i avgustu", poručuju iz NBS.

Istaknuto je, međutim, da je opreznost u vođenju monetarne politike i dalje potrebna, pre svega zbog kretanja u međunarodnom okruženju.

NBS ocenjuje da je neizvesnost na međunarodnom finansijskom i robnom tržištu povezana, pre svega, s uticajem trgovinskih tenzija i potencijalnim efektima politika vodećih svetskih ekonomija na globalna kretanja.

Evropska centralna banka je najavila dodatne monetarne podsticaje, dok je Sistem federalnih rezervi (FED), u skladu sa očekivanjima, u julu snizio referentnu kamatnu stopu, što doprinosi zadržavanju povoljnih globalnih finansijskih uslova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Međutim, ostalo je otvoreno pitanje da li ove mere FED-a označavaju početak novog ciklusa ublažavanja monetarne politike, tj. da li će se smanjivanje referentne kamatne stope nastaviti i u narednom periodu, ili je u pitanju "jednokratno prilagođavanje", navode iz NBS.

Neizvesno je i kretanje cena nafte i primarnih poljoprivrednih proizvoda na svetskom tržištu, s obzirom na kompleksan uticaj brojnih faktora na strani ponude i tražnje, zbog čega je neophodno oprezno vođenje monetarne politike.

Izvršni odbor NBS podseća da je rejting agencija Mudis ovog meseca popravila izglede za povećanje kreditnog rejtinga Srbije za zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti sa "stabilnih" na "pozitivne", što dodatno govori u prilog jačanju domaće ekonomije i povoljnim makroekonomskih izgledima.

Otpornost naše privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja je, kako poručuju iz NBS, povećana zahvaljujući smanjenoj internoj i eksternoj neravnoteži i povoljnim makroekonomskim izgledima za naredni period.

Povoljna fiskalna kretanja uz ostvarenje suficita javnih finansija, prisutna tokom prethodne dve godine, nastavljena su i tokom sedam meseci ove godine, a deficit tekućeg računa platnog bilansa u punoj meri pokriven je neto prilivom stranih direktnih investicija.

Industrijska proizvodnja je u julu povećana za 3,7 odsto na međugodišnjem nivou posmatrano, a rast je vođen prerađivačkom industrijom, koja je u odnosu na jul prethodne godine povećana za 6,0 odsto, a u odnosu na jun ove godine za 8,2 odsto desezonirano.

Izvršni odbor očekuje da će privredni rast od 3,5 odsto u ovoj godini biti vođen domaćom tražnjom, tj. investicijama i potrošnjom, a da će strane direktne investicije, koje doprinose rastu proizvodnih i izvoznih kapaciteta, ostati jedan od faktora eksterne održivosti u srednjem roku.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
2,5 odsto Narodna banka Srbije kamatna stopa kamatna stopa nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana