Tekst objavljen: 01.08.2014 15:00        


Prema najnovijem izveštaju poslovanja domaćeg sektora osiguranja Narodne banke Srbije, struktura ukupne premije skoro je ista kao u prošloj godini, a osiguranje od auto-odgovornosti ima najveće učešće. Zabeležen je blag rast ukupne prmeiej i kapitala, dok životna osiguranja donekel "popravljaju" svoj status.

NBS: Porast premije životnih osiguranja za 24,3 odsto

Ukupna premija svih osiguravajućih društava koja posluju u Srbiji u prvom kvartalu 2014. iznosila je 15,7 milijardi dinara (136 miliona evra), što predstavlja porast od 3,2% u odnosu na isti period prošle godine. Učešće neživotnih osiguranja u ukupnoj premiji iznosilo je 77,8%, dok je učešće životnih bilo 22,2%.

Međutim, porast premije životnih osiguranja na godišnjem nivou iznosio je čak 24,3%, napominje se u izveštaju NBS. Strukutura premije, ukupno gledano, veoma je slična slici iz 2013. godine, sa najvećim učešćem osiguranja od auto-odgovornosti sa 26,4%, iza kojih slede imovinska osiguranja sa 25,1%.

Što se tiče bilansne sume svih osiguravajućih društava na domaćem tržištu, ona je povećana za 4,3% u odnosu na kraj prethodne godine i iznosi 150,3 milijardi dinara (1,3 milijardu evra). Ostvareno je i povećanje tehničkih rezervi od 8,4% i njihova potpuna pokrivenost u životnim osiguranjima i nepotpuna pokrivenost u neživotnim osiguranjima.

U Srbiji trenutno posluje 28 društava za osiguranje, što znači da je njihov broj ostao nepromenjen u protekle dve godine. Isključivo životnim osiguranjem bavi se sedam društava, isključivo neživotnim njih jedanaest, životnim i neživotnim njih šest, dok se poslovima reosiguranja bavi četiri društva. Čak 21 osiguravajuće društvo u Srbiji je u većinskom stranom vlasništvu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
životno osiguranje osiguranje života život osiguranje nbs Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana