Tekst objavljen: 06.03.2014 14:56        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije danas je referentnu kamatnu stopu zadržao na 9,5 odsto, saopštila je NBS. Kako je ocenio Izvršni odbor, međugodišnja stopa inflacije u januaru se vratila u granice cilja, kako je NBS i najavljivala.

NBS: Referentna kamata nepromenjena, i dalje 9,5 odsto

Oprezno vođenje monetarne politike nalaže trenutno povećana nestabilnost na međunarodnim finansijskim tržištima, prouzrokovana geopolitičkim previranjima i odlukom Američkih federalnih rezervi (FED) da postepeno smanjuje obim kvantitativnog popuštanja, što pojačava oprez investitora i može imati negativan uticaj na priliv kapitala, ističe se u saopštenju NBS.

Izvršni odbor očekuje da će dosledno sprovođenje mera fiskalne konsolidacije doprineti smanjenju izloženosti domaće ekonomije spoljnim rizicima i pada likvidnosti na međunarodnim finansijskim tržištima.

U tom pravcu bi delovao i očekivani aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), jer bi ojačao kredibilnost mera za održavanje makroekonomske stabilnosti i održivog rasta, ocenio je Izvršni odbor NBS.

Po prognozi Izvršnog odbora, na osnovu podataka da je ekonomska aktivnost na početku godine u porastu u većem broju grana prerađivačke industrije, u 2014. moguće je očekivati pozitivne stope privrednog rasta, čemu će doprineti očekivani oporavak u zoni evra i početak pregovora o pridruživanju EU.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs Narodna banka Srbije mere Narodne banke Srbije referentna kamatna stopa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana