Tekst objavljen: 18.04.2014 16:54        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentna kamatna stopa ostane 9,5 odsto, saopštila je NBS. Ocena Izvršnog odbora je da se medjugodišnja stopa inflacije kreće oko donje granice cilja, kao i da su inflatorni pritisci značajno smanjeni, a inflatorna očekivanja stabilna.

NBS: Referentna kamata ostaje 9,5 odsto

Kako je objašnjeno, pri odlučivanju o referentnoj kamatnoj stopi "Izvršni odbor je imao u vidu nestabilnosti na medjunarodnim finansijskim tržištima i jačanje neizvesnosti po osnovu aktuelnih geopolitičkih tenzija".

"To se na Srbiju može odraziti kroz manji priliv kapitala i rast cena na svetskim robnim tržištima, pre svega kod energenata i primarnih poljoprivrednih proizvoda. Pored toga, takva negativna kretanja mogu usloviti i manji ekonomski rast u zemljama EU, što bi smanjilo tražnju za našim izvoznim proizvodima", upozorio je Izvršni odbor.

Prognoze su da će stabilizaciji inflacije na niskom nivou i očuvanju cenovne i finansijske stabilnosti na srednji rok doprineti očekivano ubrzanje sprovodjenja fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, koje je istovremeno smanjiti i izloženost domaće ekonomije spoljnim rizicima.

"Očekujemo da će najavljene mere fiskalne politike otvoriti prostor za relaksaciju monetarne politike, što će se pozitivno odraziti na održivost ekonomskog rasta", ocenio je Izvršni odbor.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nbs Narodna banka Srbije referentna kamatna stopa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana