Tekst objavljen: 12.11.2015 12:57        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4,5 odsto.

NBS: Referentna kamatna stopa ostaje 4,5 odsto

Donoseći odluku o zadržavanju referentne stope, Izvršni odbor je imao u vidu očekivane efekte dosadašnjeg snižavanja referentne kamatne stope i postepenog smanjenja stope devizne obavezne rezerve na kretanje inflacije u narednom periodu, ali i dalje prisutne eksterne rizike. U najvećoj meri neizvesnost potiče od različitog karaktera monetarnih politika centralnih banaka najznačajnijih svetskih ekonomija u narednom periodu.

Povećanje referentne kamatne stope FED-a moglo bi nepovoljno da utiče na likvidnost na međunarodnom finansijskom tržištu i kretanje kapitala prema zemljama u usponu. Ipak, prema oceni Izvršnog odbora, povećanju otpornosti domaće ekonomije na pomenute rizike iz međunarodnog okruženja doprinose efekti mera fiskalne konsolidacije, povoljniji izgledi ekonomskog rasta od očekivanih, smanjenje spoljne neravnoteže i dosledno sprovođenje aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.

Razmatrajući aktuelna monetarna i makroekonomska kretanja i projekcije, Izvršni odbor je konstatovao da su inflatorni pritisci i dalje niski, čemu pre svega doprinose niska inflacija u međunarodnom okruženju, niske cene primarnih proizvoda na svetskom tržištu, relativna stabilnost deviznog kursa, pozitivni efekti fiskalne konsolidacije i dalji pad inflacionih očekivanja. Privremeni povratak međugodišnje inflacije u granice cilja očekuje se početkom naredne godine po osnovu isključenja prošlogodišnjih pojeftinjenja naftnih derivata i cigareta iz obračuna, a do trajnije stabilizacije inflacije u granicama cilja trebalo bi da dođe od sredine 2016.

Izvršni odbor je usvojio novembarski Izveštaj o inflaciji, koji će biti predstavljen javnosti u četvrtak, 19. novembra.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 10. decembra 2015. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
referentna kamatna stopa nbs referentna kamata nbs izvršni odbor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana