Tekst objavljen: 08.08.2019 13:55        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da smanji referentnu kamatnu stopu na nivo od 2,5 odsto

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu na 2,5%

Smanjenjem referentne kamate na novi, najniži nivo u režimu ciljanja inflacije, NBS dodatno podržava kreditni i privredni rast, saopšteno je iz centralne banke.

Donoseći ovu odluku, Izvršni odbor je imao u vidu pre svega novu, avgustovsku srednjoročnu projekciju inflacije i očekivano kretanje drugih makroekonomskih pokazatelja iz domaćeg i međunarodnog okruženja u narednom periodu.

Prema avgustovskoj projekciji, inflacija će biti čvrsto pod kontrolom kao i prethodnih godina, i nastaviće da se kreće u granicama cilja od 3 procenta plus/minus 1,5 odsto i u naredne dve godine - najverovatnije u donjem delu ciljanog raspona, navode iz NBS.

Međugodišnja inflacija je u junu smanjena na 1,5 procenata, u skladu s najavama Izvršnog odbora da će se usporiti od maja. Na niske inflatorne pritiske, kako se dodaje, ukazuje i bazna inflacija, koja je i dalje niska i stabilna, kao i smanjenje inflacionih očekivanja finansijskog sektora i privrede ispod cilja od 3 odsto i za godinu, kao i za dve godine unapred.

Iz NBS ističu da su, pored povoljnih domaćih makroekonomskih uslova sprovođenja monetarne politike, na odluku o dodatnom smanjenju referentne kamatne stope uticala kretanja u međunarodnom okruženju, pre svega usporavanje globalne trgovine i privrednog rasta, kao i mere ublažavanja monetarnih politika vodećih centralnih banaka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U skladu s očekivanjima, Sistem federalnih rezervi je snizio referentnu kamatnu stopu krajem jula, a Evropska centralna banka najavila nepromenjen ili pak niži nivo svojih ključnih kamatnih stopa bar do sredine 2020, uz novi program dugoročnog finansiranja od septembra, podseća NBS.

"To doprinosi zadržavanju povoljnih globalnih finansijskih uslova duže nego što se prethodno očekivalo, što bi trebalo pozitivno da se odrazi na tokove kapitala prema zemljama u usponu. Ipak, opreznost u vođenju monetarne politike je i dalje potrebna, pre svega zbog globalnih trgovinskih tenzija, mogućih odstupanja donetih odluka monetarne politike vodećih centralnih banaka od očekivanja tržišta u narednom periodu, kao i od kretanja cena nafte i drugih primarnih proizvoda na svetskom tržištu", navodi se u saopštenju.

Izvršni odbor ističe da je otpornost domaće privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući smanjenoj internoj i eksternoj neravnoteži i povoljnim makroekonomskim izgledima za naredni period.

Kao i u prethodne dve godine, javne finansije su u suficitu i u prvoj polovini ove godine, a deficit tekućeg računa platnog bilansa u punoj meri pokriven je neto prilivom stranih direktnih investicija.

Izvršni odbor očekuje da će privredni rast u ovoj godini biti vođen domaćom tražnjom, tj. investicijama i potrošnjom, a da će strane direktne investicije, koje doprinose rastu proizvodnih i izvoznih kapaciteta, uticati na postepeno smanjenje spoljne neravnoteže u srednjem roku.

Izvršni odbor je danas usvojio avgustovski Izveštaj o inflaciji, koji će javnosti biti predstavljen 14. avgusta.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 12. septembra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
2,5 referenta kamatna stopa Narodna banka Srbije smanjena referentna kamata ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana