Tekst objavljen: 11.06.2015 12:23        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,5 procentnih poena, tako da ona od danas iznosi šest odsto, saopšteno je iz centralne banke.

NBS snizila referentnu kamatnu stopu za 0,5 odsto

Izvršni odbor je konstatovao da se inflacija kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja, kao i da se u drugoj polovini godine očekuje njen povratak u granice cilja čemu će, uz do sada preduzete mere monetarne politike, doprineti uticaj regulisanih cena i cena naftnih derivata, koje su u prethodnom periodu imale privremeno dezinflatorno dejstvo.

Donoseći odluku da smanji referentnu kamatnu stopu, Izvršni odbor je imao u vidu da na srednji rok preovlađuju dezinflatorni pritisci po osnovu agregatne tražnje i cena u međunarodnom okruženju i na svetskim tržištima primarnih proizvoda. 

Dezinflatorni pritisci su dodatno pojačani po osnovu restriktivnije fiskalne politike, ali i efekata kvantitativnog popuštanja Evropske centralne banke, što uz očekivanu prvu uspešnu reviziju programa sa Međunarodnim monetarnim fondom, pozitivno utiče na premiju rizika zemlje i percepciju investitora prema ulaganjima u Srbiju.

Uz nizak deficit tekućeg računa, to ima pozitivan uticaj na stabilnost kursa i kretanja na deviznom tržištu, ocenio je Izvršni odbor.

Izvršni odbor ocenjuje da će nastavak relaksacije monetarne politike pozitivno delovati na kreditnu aktivnost i očekuje adekvatnu reakciju banaka kroz smanjenje kamatnih stopa na kredite, posebno na njihove dinarske plasmane, kako bi se podržao rast ekonomske aktivnosti u narednom periodu.
Iako su kretanja u međunarodnom okruženju povoljnija, pre svega sa stanovišta povećane globalne likvidnosti, još uvek su prisutne neizvesnosti koje zahtevaju oprezno vođenje monetarne politike, upozorio je Izvršni odbor.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 9. jula, navedeno je u saopštenju NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti kamata smanjena referentna kamata nbs referentna kamata nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana