Tekst objavljen: 14.08.2014 10:30        


Za Narodnu banku Srbije, kao i za Agenciju za privredne registre, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički je član Upravnog odbora Telenor banke dok god je skupština banke ne razreši i o tome ne obavesti NBS, kažu u NBS.

NBS: Udovički je za nas i dalje u Telenor banci

Saglasnost Narodne banke Srbije za imenovanje novog člana nije prepreka, niti uslov za razrešenje gospođe Udovički i banka može da je razreši u svakom trenutku, dodaju u NBS povodom napisa mogućem o sukobu interesa Kori Udovički, s obzirom da, prema podacima nadležnih institucija, osim položaja potpredsednice Vlade i ministarke obavlja i funkciju članice Upravnog odbora Telenor banke.

U Telenor banci, međutim, tvrde da, u skladu sa Zakonom o bankama, tek po dobijanju saglasnosti NBS je moguće uneti promenu u APR. - Ministarka uprave i državne samouprave Kori Udovički nije član Upravnog odbora Telenor banke. Ministarka je 2. maja 2014. godine podnela ostavku na mesto nezavisnog člana Upravnog odbora Telenor banke i od tada ne učestvuje u radu Upravnog odbora, niti je primila naknadu. U skladu sa Zakonom o bankama, tek po dobijanju saglasnosti NBS je moguće uneti promenu u APR. U toku je procedura imenovanja novog člana Upravnog odbora koji će biti upisan u registru APR, po dobijenoj saglasnosti NBS - rečeno je Danasu u službi za komunikacije Telenor banke.
U kabinetu Kori Udovički za Danas tvrde da je ona podnela ostavku u Telenor banci još pre tri meseca, odnosno pre preuzimanja dužnosti u Vladi. Isto je rečeno i u pomenutoj banci - da Udovički već tri meseca ne obavlja tu funkciju i ne prima naknadu.

Problem je u tome što, uprkos činjenici da je od dana ostavke do danas prošlo više od tri meseca, na zvaničnim internet prezentacijama APR i NBS i dalje piše da je Kori Udovički u UO Telenor banke, što bi, da je istina, predstavljalo flagrantno kršenje zakona.

U saopštenju NBS dalje se navodi da „predsednika i članove upravnog odbora banke imenuje i razrešava skupština banke, što znači da je potrebno da skupština razreši dužnosti i člana odbora koji je dao ostavku i da o tome obavesti NBS, nakon čega sledi brisanje člana iz Agencije za privredne registre i brisanje sa sajta NBS“.

- U konkretnom slučaju, odluka je rukovodstva i akcionara Telenor banke da gospođu Udovički razreše istovremeno sa imenovanjem novog člana Upravnog odbora - zaključuje se u saopštenju NBS.

Kako su za Danas rekli u APR, "proverom u bazi registra privrednih subjekata Agencije za privredne registre, utvrđeno je da do ovog momenta nije podneta registraciona prijava za razrešenje člana Upravnog odbora Telenor banke Kori Udovički... Obaveza Telenor banke jeste da prijavi takvu promenu. Do sada nije zaprimljena“, rečeno je u APR.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke udovički telenor telenor banka nbs Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana