Tekst objavljen: 18.07.2016 14:00        


U Srbiji je, nakon prva tri meseca ove godine, privatnu penziju primalo 185.759 građana, dok je svaki peti od tog broja uplaćivao doprinose u dva ili više fondova, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS). U privatne penzione fondove, uplaćuje oko 9,9 odsto svih zaposlenih, a imaju u njima 252.415 sklopljenih ugovora o članstvu.

NBS: Više od 185.000 ljudi na privatnoj penziji

Prosečna starost korisnika je 45 godina, a najviše je korisnika starosti od 30 do 50 godina, oko 60 odsto.
Ukupan prosečan akumuliran iznos novca na računima članova koji su do sada najmanje jednom uplatili doprinos iznosio je nešto više od 183.000 dinara i u stalnom je porastu.

Neto imovina dobrovoljnih penzijskih fondova na kraju prvog kvartala iznosila je 29,6 milijardi dinara, što je rast od 2,7 odsto u odnosu na kraj 2015.

Dobit dobrovoljnih penzijskih fondova u Srbiji u 2015. godini bila je ukupno 269 miliona dinara.
"Iako postoji mogućnost individualnih uplata doprinosa, najveći broj uplata dolazi od poslodavaca koji svojim zaposlenima uplaćuju sredstva u fond, čime pokazuju visok stepen odgovornosti prema njima", piše u izveštaju NBS.

Veliki potencijal za dalji rast broja članova penzijskih fondova je upravo u kompanijama s velikim brojem zaposlenih, navedeno je, obzirom da se uplata penzijskog doprinosa u dobrovoljne penzijske fondove iz sredstava poslodavca oslobađa plaćanja poreza na dohodak građana i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje do iznosa od 5.501 dinar po zaposlenom mesečno, kao i da se uplate u istom iznosu koje poslodavac vrši putem administrativne zabrane, obustavom i plaćanjem iz zarade zaposlenog, oslobađaju plaćanja poreza.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
privatna penzija nbs privatni penzioni fondovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana