Tekst objavljen: 11.08.2016 13:00        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) zadržao je danas referentnu kamatnu stopu na postojećem nivou od 4,0 odsto. 

NBS zadržala referentnu kamatu na nivou od 4,0 odsto

Pri donošenju odluke o zadržavanju referentne kamatne stope, Izvršni odbor je imao u vidu efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike, kao i očekivano kretanje inflacije u narednom periodu. Prema oceni Izvršnog odbora, na povratak međugodišnje inflacije u granice cilja uticaće pre svega niska baza kod cena naftnih derivata, postepen rast agregatne tražnje u Srbiji i postepen rast inflacije u međunarodnom okruženju, dok će je niski troškovi u proizvodnji hrane još neko vreme usporavati.

Izvršni odbor je imao u vidu i dalje prisutnu neizvesnost na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu, uticaj rizika po tom osnovu na kretanje inflacije i kretanje kapitala ka zemljama u razvoju. Ipak, otpornost naše ekonomije na spoljne potrese veća je nego ranije, kao rezultat doslednog sprovođenja mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi. Zahvaljujući tome, smanjenje fiskalne i spoljne neravnoteže se nastavlja i makroekonomski izgledi naše ekonomije dodatno su poboljšani, što potvrđuju i projekcije relevantnih međunarodnih institucija. Rizici iz međunarodnog okruženja takođe bi mogli biti umanjeni ekspanzivnijim karakterom monetarnih politika vodećih centralnih banaka u narednom periodu.

Na današnjoj sednici, Izvršni odbor je takođe usvojio avgustovski Izveštaj o inflaciji, koji će javnosti biti predstavljen u sredu, 17. avgusta. Tom prilikom, odluke monetarne politike i makroekonomska kretanja koja ih opredeljuju biće detaljno obrazloženi.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 8. septembra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs nbs referentna kamata referentna kamata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana