Tekst objavljen: 07.10.2021 13:45        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) danas je odlučio da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od jedan odsto, saopštila je NBS

NBS zadržala referentnu stopu na 1%


Nepromenjene su ostale i stopa na depozitne (0,10 odsto) i stopa na kreditne olakšice (1,90 odsto), ali je preduzeta prva mera ka pooštravanju monetarnih uslova – prosečna repo stopa na jučerašnjoj reverznoj repo aukciji povećana je za 13 baznih poena, na 0,24 odsto, navodi se u saopštenju.

Kako je objašnjeno, Izvršni odbor je, donoseći ovakve odluke, imao u vidu da je viši nivo inflacije u odnosu na početak godine, slično kao i u drugim zemljama, u najvećoj meri posledica niske prošlogodišnje baze i faktora na strani ponude, na koje monetarna politika ne može da utiče.

Procene Izvršnog odbora su da će se međugodišnja inflacija u narednih nekoliko meseci najverovatnije naći na višem nivou nego u avgustu i, slično situaciji u ostalim zemljama u okruženju, iznad gornje granice ciljanog koridora.

Takođe, sa iščezavanjem efekta ovogodišnjeg rasta svetskih cena primarnih proizvoda i troškovnih pritisaka u proizvodnji i transportu u drugoj polovini naredne godine, očekuje se povratak inflacije prvo u ciljni okvir (tri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto), a zatim i na nivo ispod centralne vrednosti cilja.

Razmatrajući pokazatelje ekonomske aktivnosti, Izvršni odbor je istakao da je premašivanje pretkriznog nivoa već u prvom tromesečju ove godine rezultat istovremenog rasta i proizvodnog potencijala, kao i da je kretanje dostupnih pokazatelja za treće tromesečje u skladu s projekcijom rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 6,5 odsto u ovoj godini, pri čemu postoji mogućnost da rast bude i veći.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ocenjeno je da pozitivnim trendovima naročito doprinose efekti prethodno donetih mera monetarne i fiskalne politike i po tom osnovu očuvano investiciono i potrošačko poverenje, kao i proizvodni kapaciteti i radna mesta.

Izvršni odbor očekuje da će na nivou godine najveći doprinos rastu BDP poteći od fiksnih investicija i lične potrošnje. Pozitivan doprinos očekuje se i od neto izvoza, zahvaljujući bržem rastu izvoza robe i usluga od uvoza.

NBS je istakla da će nastaviti detaljno i pažljivo da prati celokupna kretanja u domaćem i međunarodnom okruženju, tako da će i u narednom periodu biti spremna da, u slučaju potrebe, nastavi da adekvatno reaguje svim raspoloživim instrumentima monetarne politike, radi održanja monetarne i finansijske stabilnosti.

Prioritet monetarne politike i dalje će biti obezbeđenje cenovne i finansijske stabilnosti, uz podršku što bržem rastu domaće privrede i zaposlenosti, daljem rastu izvoznog sektora, kao i povoljnom investicionom ambijentu.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće 9. novembra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Narodna banka Srbije nbs BDP nbs referentna kamata referenta kamatna stopa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana