Zvanični kurs Evra za dan 25.10.21. :: 117.5803 rsd
Tekst objavljen: 11.09.2015 13:29        


Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju avgusta iznosile 10.610,3 miliona evra čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 280 odsto i oko sedam meseci uvoza robe i usluga. 

NBS:Devizne rezerve na kraju avgusta 10,6 milijardi EUR

I pored toga što su u toku avgusta realizovani veći devizni prilivi od odliva, devizne rezerve Narodne banke Srbije su krajem avgusta bile manje za 20,8 miliona evra u odnosu na prošli mesec usled promena međuvalutnog odnosa evra u odnosu na američki dolar.

Najveći devizni priliv u avgustu ostvaren je po osnovu intervencija Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu neto kupovinom 130 miliona evra. Ostali veći prilivi ostvareni su po osnovu korišćenja kredita i donacija u ukupnom iznosu od 96,1 milion evra i prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 30,5 miliona evra. Ostali prilivi ostvareni su u iznosu od 65,2 miliona evra.

Najveći odliv iz deviznih rezervi je realizovan po osnovu izmirivanja obaveza Republike Srbije prema inokreditorima u iznosu od 83,3 miliona evra. Ostali veći odlivi realizovani su po osnovu povlačenja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 68,4 miliona evra, isplate dospelih hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima u iznosu od 49,5 miliona evra i na ime stare devizne štednje u iznosu od 10,1 milion evra. Ostali odlivi realizovani su u neto iznosu od 3,2 miliona evra.

Neto devizne rezerve na kraju avgusta iznosile su 8.501,0 milion evra. Te rezerve predstavljaju ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda u okviru aranžmana zaključenog 2009. godine.

Avgustovski obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu iznosio je 613,2 miliona evra i bio je za 83,2 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvih osam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5.578,4 miliona evra.

Dinar je u avgustu nominalno deprecirao prema evru za 0,1%, a NBS je u istom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 140 miliona evra i prodajom 10 miliona evra kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
m1 devizne rezerve nbs nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana