Tekst objavljen: 09.04.2017 14:30        


Narodna banka Srbije poručila je da su dve najveće državne banke, Banka Poštanska štedionica i Komercijalna banka, adekvatno kapitalizovane i da raspolažu značajnim rezervama likvidnosti na kraju 2016. godine.  

NBS:Poštanska štedionica i Komercijalna visoko likvidne

Bankarski sektor u celini, ali i većina banaka, uklučujući i one koje nisu završile godinu sa profitom, ostvario je pozitivan rezultat iz redovnog poslovanja, ako se posmatraju podaci pre značajnih ulaganja i ispravki vrednosti, saopštila je NBS povodom informacija u vezi sa ostvarenim poslovnim rezultatom banaka u 2016. godini.

"To je rezultat smanjenja drugih oblika troškova, uz istovremeni pad kamatnih stopa na proizvode koji se nude klijentima u izmenjenim okolnostima poslovanja, na koje su banke na odgovarajući način odgovorile".

Sve navedeno, kako predočavaju iz NBS, govori u prilog stabilnog poslovanja kako pojedinačnih banaka, tako i sektora u celini, uz umeren i stabilan rast osnovnih redovnih izvora profitabilnosti svih banaka, što će omogućiti zdrav rast plasmana stanovništvu i privredi u narednom periodu.

Pojedine banke su, kako dodaje, radi stvaranja sigurne i stabilne osnove za dalji održivi nastavak svog poslovanja sprovele i takozvana "čišćenja" nasleđenog portfolija, što se posebno odnosi na Komercijalnu banku i Banku Poštansku štedionicu ad Beograd.

"S tim u vezi ističemo da su zabeleženi gubici u 2016. godini, rezultat niza loših poslovnih odluka prethodnih rukovodstava ovih banaka, koja su na tim mestima ostajala nepromenjena dugi niz godina, i čijim nasleđem se sada i država i čitav bankarski sektor bave kroz rešavanje problema loših kredita, a zbog čega su u krajnjem slučaju i zamenjeni novim upravama".

Zahvaljujući čvrstoj rešenosti i kontinuiranim aktivnostima najvećeg akcionara Vlade Srbije i rigoroznoj kontroli NBS kao regulatora, dve najveće državne banke adekvatno su kapitalizovane i raspolažu značajnim rezervama likvidnosti na kraju 2016. godine, navodi se u saopštenju.

"Sa adekvatnošću kapitala koja višestruko nadmašuje zakonom propisani limit i pokazateljima likvidnosti višestruko većim od zakonskog minimuma, nesporno je obezbeđeno pokriće svih rizika kojima su te banke izložene u poslovanju, obezbeđena sigurnost depozita svih njihovih klijenata i stvoreni uslovi za nastavak sigurnog i stabilnog poslovanja ovih banaka u budućnosti".

Imajući u vidu prethodno navedeno još, iz NBS su jednom "podvukli" važnost očuvanja stabilnosti finansijskog sistema, ističući "da se objavljivanjem nepotpunih informacija može, bez valjanog razloga, narušiti poverenje ekonomskih učesnika u pojedine finansijske institucije, a samim tim i finansijski sistem u celini".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banka poštanska štedionica Komercijalna banka nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana