Tekst objavljen: 04.12.2015 15:01        


Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da ni centralna banka ni Vlada nemaju pravo da donesu zakon o konverziji kredita vezanih za švajcarski franak, jer bi to bilo neustavno.

Neće biti zakona o konverziji kredita u "švajcarcima"

Tabaković je, na novinarsko pitanje o radikalizaciji protesta udruženja bankarskih klijenata Efektiva zbog kredita u "švajcarcima", podsetila da je NBS još u julu 2013. godine dala preporuke bankama za rešavanje tog problema, koje je manji deo njih i prihvatio, dodajući da je centralna banka time uradila sve što je do nje.

Postupajući po tim preporukama "vraćeno je 5,13 milijardi dinara ili po osnovu neopravdanog, jednostranog podizanja kamata, ili po osnovu olakšavanja kredita u švajcarskim francima", rekla je ona.

"NBS od toga ne može više, a ne očekujem ni da Vlada više od poreporuka učini iz jednostavnog razloga - bez obzira na to što želite da pomognete više od 20.000 porodica, niko nema pravo da donese zakon, ni Vlada ni bilo ko drugi, koji bi se vrlo izvesno pokazao neustavnim, po iskustvima iz okruženja, i na kraju svaki takav zakon bude trošak svih građana Srbije".

Tabaković je i ovog puta ponovila da je reč o ugovornom odnosu između banke i klijenta, da je to mesto gde se kredit odobrava, gde se reprogramira, i dodala da kao što će vlada svojim poreskim podsticajima podržati te reprogramirane obaveze, to će učiniti i NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
švajcarac konverzija kredita nbs kamatne stope kredit u štvajcarcima

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana