Tekst objavljen: 25.03.2020 10:20        


Poljoprivredna proizvodnja u Srbiji nije stala zbog korona virusa, a životnih namirnica ima i biće ih dovoljno, izjavio je danas ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

Nedimović: Poljoprivredna proizvodnja u Srbiji nije ugrožena zbog korona virusa

"U poljoprivrednoj proizvodnji ništa nije stalo zbog korona virusa. U ovom trenutku najvažnije je da poljoprivredni proizvođači obave svoje poslove", kazao je Nedimović za TV Prva.

Precizirao je da je za setvu kukuruza sve spremno, da ima dovoljno semena, goriva, đubriva, kao i da ostale vrste poljoprivrednih radova nesmetano teku."Ima dovoljno brašna. 90.000 kilograma na tržište odlazi samo iz fabrike u Senti. Druga fabrika plasira 120.000 kilograma brašna, a sa trećom zadovoljavamo kompletne potrebe Srbije za brašnom", rekao je Nedimović i dodao da ima dovoljno ulja, soli.

Ponovio je da je proizvodnja kvasca počela u nedelju, da distribucija za pekare mokreće sutra, a nakon dva-tri dana biće ga i u prodavnicama."Praviće se 240 tona kvasca nedeljno", kazao je on.

Nedimović je, govoreći o isplati subvencija poljoprivrednicima, naveo da ima oko 360.000 gazdinstava koja koriste subvencije po hektaru i za gorivo, od čega je to pravo pre ograničenja kretanja iskoristilo oko 200.000 gazdinstava.

Ostalima su, kako je kazao, pare već uplaćene na račun bez podnošenja zahteva.

On je naveo i da se u dovoljnim količinama proizvode 70-odstotni alkohol, i natrijum hipohlorit kao preporučeno sredstvo za dezinfekciju od SZO, pre svega za bolnice, ali i druge javne službe.

Precizirao je da se natrijum hipohlorit proizvodi u koncentratu od 5.000 tona dnevno u vodovodima Novi sad, Sremska Mitrovica i Šid, što je dovoljno za prioritetne ustanove za celu zemlju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Nedimović, koji je i član Ekonomskog kriznog štaba, potvrdio je da se pravi program pomoći čiji će akcenat biti na privatnim kompanijama i podršku onim firmama koje nisu otpuštale radnike.

On je kazao da će javnost o svemu biti blagovremeno obaveštena, ali je naveo da je rano da se iznose pojedinosti, istakavši da je potrebno da se sve uradi detaljno."Razvijemo kompletnu strategiju i bićete upoznati", rekao je on. Istakao je i da je iskustvo stručnjaka koji su u Srbiju došli iz Kine dragoceno i da će se njihove preporuke primeniti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
poljoprivreda proizvodnja branislav nedimović Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana