Tekst objavljen: 07.04.2017 10:44        


Evropska centralna banka (ECB) neće podizati kamatne stope dok ne okonča svoj program otkupa obveznica, izjavio je predsednik te institucije Mario Dragi, čime je odbacio spekulacije o promeni kursa ECB zbog sve uočljivijeg oporavka evozone. 

Nema podizanja kamata pre kraja šeme otkupa obveznica

"Još uvek nismo u fazi u kojoj je dinamika inflacije samoodrživa bez podrške monetarne politike", izjavio je Dragi na konferenciji za novinare u Frankfurtu, a prenosi agencija Frans pres.

"Kamatne stope neće rasti dok se ne okonča šema otkupa obveznica, koja bi trebalo da se nastavi do decembra ove godine po aktuelnom mesečnom tempu otkupa obveznica u iznosu do 60 milijardi evra", kazao je Dragi.

On je izrazio uverenje da će se oporavak evrozone nastaviti zahvaljujući rastućoj potrošnji, skoku zaposlenosti i primanja, kao i smanjenju zaduženosti.

"Uprkos signalima napretka, još uvek je rano da bi se proglasio uspeh. Geopolitički rizici nastavljaju da ugrožavaju oporavak, a inflacija i dalje zavisi od masivnih intervencija centralne banke u ekonomiji", istakao je predsednik ECB.

Centralna banka evrozone drži kamatne stope na istorijski niskom nivou, a mesečno otkupljuje obveznice vredne više desetina milijardi evra, u nastojanju da "upumpa" sredstva u finansijski sistem, podstakne privredni rast i pogura inflaciju ka ciljanih nešto ispod 2,0 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ecb kamatne stope centralna banka evrozona

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana