Tekst objavljen: 16.06.2018 13:00        


Ovo je samo jedna od važnih novina novog Zakona čija bi primena trebalo da podstakne snižavanje bankarskih naknada.

Nema više skrivenih bankarskih troškova

Klijenti banaka na sajtu NBS trenutno mogu da uporede visine kamata za dozvoljeni minus, a usvojenim izmenama Zakona o platnim uslugama uskoro ćemo moći da uporedimo cenu svakog nameta koji nam banke naplaćuju i da odaberemo najjeftiniju.

Ovo je samo jedna od važnih novina novog Zakona čija bi primena trebalo da podstakne razvoj konkurencije među bankama i snižavanje cena njihovih nameta.

Dušan Uzelac, urednik portala Kamatica objašnjava da u Srbiji posluje 30-ak banaka, ali da ipak nema prave konkurentnosti među njima.

- Nadam se da će ovaj zakon pomoći građanima da se opredele za najbolju banku, ali treba uimati u vidu da najjeftinije nije uvek i najbolje. Ipak, svaki izvor informisanja je koristan, ali još bi bolje bilo da NBS na svom objavi koje banke su kršile zakon i koje su prevarila klijete - kaže Uzelac.

SPISAK SVIH NAKNADA

Narodna banka Srbije napraviće spisak 20-ak usluga koje nam banke pružaju i za koje nam naplaćuju naknade. Svakoj od njih NBS će dati naziv koji će morati da koriste sve banke, kako bi se klijenti lakše snalazili, a pored svake će stajati i definicija, kako bismo znali na šta se tačno odnosi.

POREĐENJE NAKNADA U BANKAMA

Kako bismo lakše odabrali najpovoljniju banku, NBS će na svom sajtu izlistati spisak svih usluga koje banke nude i njihove cene po bankama. Takođe, banka će biti dužna da ovaj svoj cenovnik uruči klijentu pri potpisivanju ugovora, kao i da on bude lako dostupan njihovim na šalterima i na internet prezentaciji.

IZVEŠTAJ O NAPLAĆENIM NAKNADAMA

Od sada ćemo znati tačno koliko smo novca dali na razne naknade bankama, jer će one biti dužne da nam bar jednom godišnje dostave izveštaj o svim naplaćenim naknadama i to besplatno. Osim naknada koje smo platili podižući novac sa tuđih bankomata, za održavanje računa i slično, izveštaj će sadržati i informaciju o naplaćenim kamatama na kredite, dozvoljeni minus, kartice...

MANJI CEH KOD KRAĐE KARTICE

Ukoliko nam neko ukrade ili zloupotrebi platnu karticu, mi ćemo od sada odgovarati samo za iznos do 3.000 dinara, dok će podmirivanje svakog dinara preko na sebe preuzeti banka. Prethodnim zakonskim rešenjem, mi smo plaćali za štetu do 15.000 dinara.

LAKŠE MENJANJE BANKE

Novim zakonom olakšana je i promena banke u kojoj građani imaju otvorene račune. Po novom je dovoljno da se korisnik obrati novoj banci i ovlasti je da izvrši prenos svih, ili pojedinih, platnih usluga od prethodne banke ili da, ako tako želi korisnik, ugasi prethodni račun.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
banke Narodna banka Srbije skriveni troškovi dušan uzelac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana