Tekst objavljen: 15.01.2014 13:00        


Građevinska direkcija Srbije će vratiti kaparu koju je naplatila od građana koji su kupili stanove u naseljima Stepa Stepanović i Ivan Ribar, ali koji nisu uspeli da dobiju stambene kredite, jer je država prekinula program subvencionisanja ovih zajmova, saznaje Danas.

Nema više subvencija, država vraća kaparu za stanove

Naime, kako piše taj list, radi se o građanima koji su tokom novembra 2013. kupili stanove koje preko Građevinske direkcije gradi država i koji su istovremeno podneli zahteve za dobijanje subvencionisanih stambenih kredita.

Međutim, Vlada Srbije je u decembru promenila odluku i obustavila ovaj program, tako da je NKOSK - institucija koja je ove kredite odobravala, 13. decembra objavio da više ne prima zahteve za subvencionisane kredite, jer su ranije odobrena sredstva za subvencije smanjena sa 1,7 milijardi dinara na jednu milijardu.

Posledica svega je da su se građani našli u regulatornom procepu: državi su dali kaparu od oko 4.000 evra u proseku, očekujući da će dobiti subvencionisani kredit, a onda je država ukinula te subvencionisane kredite i zadržala kaparu.

Pravno-formalno, piše Danas, Građevinska direkcija Srbije bi sada mogla da zadrži tu kaparu i time bi država profitirala na de fakto prevari građana, ali u GDS kažu da će "podržati stav da se vrati kapara kupcima koji zbog obustave subvencija u 2014. godini nisu uspeli da realizuju kredit“.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kredit za stan stan na kredit kupovina stana stambeni kredit stambeni krediti subvencionisani krediti subvencionisani stambeni krediti krediti uz subvenciju države

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana