Tekst objavljen: 08.01.2022 9:00        


Nemački regulator Bafin izrekao je u sredu Dojče Banci novčanu kaznu od 8,66 miliona evra zbog ‘propusnih’ mehanizama kontrole i prevencije manipulacija pri proračunu kamatnih stopa

Nemačka kaznila Dojče banku


Dojče Bank dostavlja podatke koji se koriste za proračun referentne kamatne stope euribor, a kažnjen je zato što njegovi sistemi prevencije, mehanizmi kontrole i strategije s vremena na vreme nisu dobro funkcionisali, saopštio je nemački finansijski regulator.

Euribor koristi se kao osnova za bankovne transakcije vredne hiljade milijardi evra i utiče na finansijske proizvode u rasponu od raznih vrsta kredita do složenih finansijskih izvedenica.

Pre nekoliko godina utvrđeno je da su zaposleni nekoliko velikih svetskih banaka, uključujući Dojče Bank, godinama manipulisali podacima koji se koriste pri proračunu tih referentnih kamatnih stopa kako bi povećali zaradu.

Od početka 2018. godine banke koje dostavljaju podatke za proračun euribora zakonski su obavezne da spreče eventualne manipulacije i garantuju tačnost podataka, prenosi Bankar.me.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Prema navodima bankarskih supervizora, Dojče Bank nije ispunio te obaveze u više navrata u razdoblju revizije 2019. i 2020. godine.

Dojče Bank prihvata kaznu, rekla je portparolka, dodavši ipak da ne vide naznaka da su “navedene činjenice rezultirale netačnim podacima u izveštaju koji je dostavljen rukovodicu postupka proračuna referentnih vriednosti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamatne stope kazna Dojče banka Nemačka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana