Tekst objavljen: 27.07.2018 15:59        


U Beogradu je danas potpisan Memorandum o razumevanju o realizaciji srpsko-nemačkog Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja, čime biti trebalo da bude obezbeđeno najmanje 12,9 mil EUR bespovratne pomoći za potrebe osnivanja 1.500 preduzeća.

Nemačka nam daje 12,9 mil EUR za razvoj preduzetništva

Memorandum su potpisali direktor vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević i direktor Kancelarije Nemačke razvojne banke (KfW) u Srbiji Arne Gos, a na osnovu njega će Nemačka pružiti podršku razvoju malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Potpisivanju sporazuma u Vladi Srbije prisustvovali su premijerka Ana Brnabić i ambasador Nemačke Aksel Ditman.

- Ovo je važan program, koji se razvija u tesnoj saradnji Srbije i Nemačke. To je deo nemačko-srpske inicijative za stalni porast zaposlenosti u Srbiji - rekao je Ditman.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić navela je da država želi da podrži preduzetnike, mala i srednja preduzeća i napravi ambijent u kojem imamo više inicijativa za osnivanje firmi, kako bi ljudi sami sebi stvorili posao i budućnost.

Ukazala je da su dva važna problema uzrok nedovoljnog broja preduzetnika - nedvoljna dostupnost izvora finansiranja, a čak i kad postoje povoljni izvori finansiranja, prisutan je rizik od neuspeha, te poručila da se oba problema rešavaju upravo kroz zajednički program Srbije i Nemačke.

- S jedne strane, imamo povoljne i pristupačne izvore finansiranja, preko poslovnih banaka koje će ući u partnerstvo sa državom i Nemačkom razvojnom bankom, i to skoro bez rizika, jer će država gotovo u potpunosti preuzeti rizik na sebe kreiranjem garancijskih šema - naznačila je Brnabić.

Ona je navela da će program biti namenjen najširem krugu delatnosti - od zanatlija, preko uslužnih i proizvodnih delatnosti, do poljoprivrednika, a program će implementirati Kancelarija za javna ulaganja i Ministarstvo privrede.

Brnabić je pozvala poslovne banke da uđu u partnerstvo sa državom, kako bi se obezbedio dinamičniji privredni sektor i doprinelo ekonomskom rastu i otvaranju novih radnih mesta.

- Nadam se da će ovo biti podstrek i signal da vlada vodi računa o mikro, malim i srednjim preduzećima, i da ćemo imati više radnih mesta - rekla je Brnabić i zahvalila Nemačkoj na pomoći i podršci.

Ambasador Ditman je istakao da će banke dobiti garantni okvir da daju kredite preduzećima, a preduzeća pomoć u vidu obuka, treninga i dodatne podrške.

- Nije dovoljna samo dobra ideja, ona mora i da se ostvari. Ima dobrih poslova, ali se ne može na tržište bez novca - rekao je Ditman.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novac razvoj preduzetništva Nemačka biznis pokretanje biznisa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana