Tekst objavljen: 11.06.2015 11:02        


Nemačka vlada ni pod kojim okolnostima ne pristaje na treći program pomoći Grčkoj, čak i u slučaju postizanja dogovora između Atine i njenih kreditora o sporazumu popularno nazvanom "gotovina za reforme", piše danas nemački list Bild. 

Nemačka protiv trećeg paketa pomoći Grčkoj

Umesto toga, moguće je produženje roka trajanja aktuelnog, drugog programa pomoći, koji bi bio proširen sredstvima iz drugih programa, kao na primer sa 10,9 milijardi evra prvobitno opredeljenih za spasavanje grčkih banaka, za čim ipak nije bilo potrebe, piše taj list.

U tekstu se dodaje da je takav razvoj situacije moguć samo ako Atina pristane na sprovođenje značajnih reformi, prenosi Rojters.

"Ne želimo da naši građani pate samo zato što oni koji vode Grčku ne rade svoj posao", citirao je Bild jednog člana nemačke vlade.

Nemački list navodi i da je kancelarka Angela Merkel suočena sa sve većim protivljenjem unutar svoje vladajuće konzervativne koalicije u pogledu dodele dodatnih sredstava pomoći Grčkoj.

Kreditori Atine - Evropska unija i Međunarodni monetarni fond - zahtevali su od Grčke da pristane na prodaju državnih aktiva, smanjenje penzija i reforme na tržištu rada, izjavila su prošle nedelje Rojtersu dva neimenovana izvora upoznata sa situacijom, i dodala da ovi zahtevi prelaze "crvene linije" grčke vlade.

Ako Grčka prihvati plan poverilaca, kreditori će odblokirati isplatu 10,9 milijardi evra neiskorišćenih sredstava koja su vraćena u Evropski fond za finansijsku stabilnost, što će omogućiti Atini da pokrije finansijske potrebe u julu i avgustu, saopštili su isti izvori.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka Nemačka grčka ekonomija međunarodni kreditori reforme grčke aranžman sa mmf paket pomoći

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana