Tekst objavljen: 22.10.2019 10:10        


Nemačko udruženje privatnog bankarstva BdB zalaže se za državnu digitalnu valutu i želi da spreči planove Facebooka sa Librom

Nemci se zalažu za digitalni evro

“Privatna valuta poput Libre uključivala bi ogromne rizike koji nikako nisu prihvatljivi”, rekao je predsednik BdB-a Hans-Walter Peters na marginama jesenjeg zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Vašingtonu.

To bi, kako javlja Standard predstavljalo rizik za finansijsku stabilnost i pojedine ulagače, kao i pokretanje pitanja pranja novca i finansiranja terorizma.

“Privatne valute koje vode manje ili više neregulisani život ne bi trebalo da potkopaju monetarni sistem države.” Ipak, digitalna valuta ima veliki potencijal i mogla bi globalna plaćanja učiniti mnogo efikasnijim.

“Zato nam je potreban digitalni euro u Evropi”, kaže Peters. ECB mora to prihvatiti. “To bi bio važan doprinos jačoj Evropi.”

Banke su ponovo optužene da je prekogranično plaćanje klijentima preskupo i predugo.

Industrija ne bi trebalo da zaobiđe nove ideje, smatraju oni.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

“Ako se Evropa sama ne pokrene na ovu temu, onda će nas drugi poterati ili čak gurnuti s puta. Tržište ne sme biti preopterećeno drugima”, naveli su.

Stručnjaci veruju kako Facebook sa svojih 2,4 milijarde korisnika projektom Libra može okrenuti na glavu globalni finansijski sistem.

Međutim, otpor države je velik. Nemački ministar finansija Olaf Šolc obnovio je svoje kritike u Vašingtonu, ističući da se privatne kompanije ne bi trebale takmičiti s eurom ili dolarom. No, Šolc je nedavno naglasio i da finansijski sektor hitno treba da postane efikasniji, prenosi Indikator.

Parlamentarna grupa CDU/CSU želi da se izbori za državnu kriptovalutu. U SPD-u, međutim, postoje mnogi skeptični tonovi.

Čak ni predsednik nemačke savezne banke Jens Vidman nije uveren:

“Ne vidim trenutnu potrebu za digitalnim novcem centralne banke. Međutim, centralne banke morale bi da razjasne koji bi mogući učinci bili da je to slučaj”, smatra on.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
digitalni evro evro Nemačka nemačke banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana