Tekst objavljen: 30.07.2015 16:07        


Ključni razlog za rast nenaplativih kredita u prvom kvartalu ove godine je pad kreditne aktivnosti, rečeno je danas na konferenciji u Narodnoj banci Srbije i poručeno da je završena Nacionalna strategija za rešavanje ovog problema. 

Nenaplativi krediti rastu i zbog slabijeg kreditranja

"Došlo je do daljeg rasta učešća nenaplativih kredita (NPL), razlog tome je njihov rast i donekle pad kreditne aktivnosti", izjavila je direktor Sektora za finansijsku stabilnost u NBS Ana Ivković, odgovarajući na pitanje zašto je nastavljen rast NPL u prvom kvartalu ove godine za skoro ceo procentni poen.

Ona je prilikom predstavljanja Izveštaja o stabilnosti finansijskog sistema za 2014. godinu rekla da je taj rast NPL-ova najviše skoncentrisan u sektoru privrede, ali i podsetila da je u prošloj godini učešće problematičnih kredita povećano za 0,1 odsto na 21,5 odsto.

To, kako je naglasila Ivković, ne ugrožava stabilnost finansijskog sistema, jer su svi ti krediti pokriveni rezervacijama.

"Iako su rezerve za procenjene gubitke i dalje dovoljne da problematični krediti ne ugrožavaju stabilnost finansijskog sistema, visoko učešće ovih kredita negativno se odražava na sklonost banaka ka preuzimanju rizika i kreditni rast i predstavlja sistemski rizik.

Govoreći o NPL-ovima u švajcarcima, guvernerka Jorgovanka Tabakovih je rekla da je učešće nenaplativih kredita poraslo sa 8,4 na 8, 5 odsto od kada je nastao problem zbog prekomernog jačanja te valute.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti nbs nenaplativi krediti rast nenaplativih kredita

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana