Tekst objavljen: 11.05.2016 13:53        


NIS grupa je ostvarila u prva tri meseca 2016. neto profit od 261 milion dinara (2,1 miliona evra), što je znatno bolji rezultat nego u istom periodu protekle godine kada je zabeležen gubitak od 4,7 milijardi dinara.

NIS opet na stazama profita, neto dobit 2,1 mln evra

Kako se navodi u saopštenju kompanije, za ostvarene rezultate je u velikoj meri zaslužan opsežan program povećanja operativne efikasnosti, koji se sprovodi u svim segmentima poslovanja, a čiji efekat u prvom kvartalu iznosi 1,3 milijarde dinara, što je doprinelo održanju profitabilnosti NIS grupe.

Međutim, dodaje se dalje, nepovoljni makroekonomski uslovi su se odrazili na pokazatelj EBITDA (dobit pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije), koji je iznosio 3,8 milijardi dinara, odnosno 48 odsto manje nego u prva tri meseca 2015. godine.

Kada je reč o operativnim pokazateljima poslovanja, NIS je povećao ukupan promet naftnih derivata na 701.000 tona, što je za 4,0 odsto više u poređenju sa prvim tromesečjem 2015.
Istovremeno je zabeležen rast učešća na maloprodajnom tržištu Srbije za 2,0 odsto.

Odlični rezultati su postignuti i u inostranim aktivama, gde je promet naftnih derivata porastao za čak 36 odsto. Ukupan obim prerade nafte i poluproizvoda veći je za 13 odsto u odnosu na prvo tromesečje prošle godine, i iznosi 776.000 tona. Proizvodnja nafte i gasa dostigla je 377.000 uslovnih tona i bila je iznad planiranog nivoa.

Kompanija je takođe nastavila da investira, i u prva tri meseca ove godine ukupno je uloženo 4,6 milijardi dinara, od čega najviše u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa.

Takođe, povećan je i obim obaveza po osnovu poreza i drugih javnih prihoda NIS grupe, koji je u posmatranom tromesečju dostigao 32,8 milijardi dinara, što je za 11 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

"Uprkos očekivanjima da će naši rezultati biti slabiji od prošlogodišnjih, zbog nepovoljnih trendova na svetskom tržištu, to se nije dogodilo. Ne samo da smo zadržali profitabilnost kompanije, već smo i poboljšali učinak u mnogim segmentima poslovanja", izjavio je Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a.

Prema njegovim rečima, kompanija je u tome uspela, jer je ostala dosledna u nastavku sprovođenja programa povećanja operativne efikasnosti, ali i zato što nije odustala od investiranja u razvoj.

"Tim putem ćemo nastaviti i u narednom periodu, jer kriza u naftno-gasnom sektoru još nije prošla i prvi kvartal potvrđuje da će 2016. biti godina velikih poslovnih izazova", poručio je Kravčenko.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
dobitak profit rast profita Naftna industrija Srbije (NIS)

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana