Tekst objavljen: 22.12.2018 10:00        


Novembarski računi za grejanje koje je isporučila niška Gradska toplana neprijatno su iznenadili korisnike daljinskog grejanja jer su povećani.

Nišlije sačekali veći računi za grejanje

Varijabilni deo cene povećan je sa 5,4 dinara po kilovat satu na 6,04 dinara, odnosno za skoro 12 odsto.

Korisnici daljinskog grejanja negoduju i zbog većih računa ali i zbog toga što ih Toplana nije obavestila da je Nadzorni odbor tog preduzeća početkom decembra doneo odluku o poskupljenju.

Direktor Toplane Predrag Milačić rekao je da potrošači nisu obavešteni jer se "formalno pravno" nova cena smatra samo "usklađivanjem cene toplotne energije sa cenom energenata".

"Toplana po zakonu može da koriguje varijabilni deo cene ukoliko energenati poskupe tri odsto. Nabavna cena gasa u proteklom periodu povećana je za skoro 13 odsto, a mazuta za 11 odsto, zbog čega smo korigovali cenu sa kojom smo krenuli grejnu sezonu", rekao je Milačić agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, Toplana je poslala odluku Nadzornog odbora o korekciji cena nadležnom gradskom sekretarijatu i ta odluka naći će se i pred Gradskim većem, ali ne zna se tačno kada.

"Nova cena koja se utvrdi nakon što stignu računi za gas i mazut primenjuje se odmah, a "post festum" dobije saglasnost Gradskog veća", rekao je Milačić.

On je kazao da je za "nultu" cenu sa kojom Toplana kreće u novu grejnu sezonu najpre potrebna saglasnost Gradskog veća, ali se ta cena ne određuje na osnovu trenutne, već prosečne godišnje cene energenata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Tokom prošle godine nismo korigovali 'nultu', odnosno početnu cenu grejanja jer je stanje energenata na tržištu bilo stabilno skoro čitave grejne sezone. Korekcija je bila potrebna samo za april, ali pošto se radilo samo o jednom mesecu, od nje smo odustali", kazao je Milačić.

Ovogodišnju grejnu sezonu niška Toplana započela je sa cenom od 5,4 dinara po kilovat satu, i fiksnim delom cene od 21,18 dinara po kvadratu. Fiksni deo cene za svojih oko 30.000 korisnika Toplana u Nišu za sada nije menjala.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
grad niš grejanje skuplje grejanje računi za grejanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana