Tekst objavljen: 28.01.2020 13:25        


Gradsko veće Njujorka izglasalo je zabranu prodavnica bez gotovine i restorana tvrdeći da diskriminišu nebankarske potrošače

Njujork ukida lokale u kojima ne može da se plaća gotovinom

Veće je izglasalo predlog zakona kojim se od prodavnica u gradu traži da prihvataju američke novčanice i kovanice ili će se suočiti s novčanim kaznama do 1.000 dolara za prvo kršenje i 1.500 dolara za dalje prestupe.

Očekuje se da će gradonačelnik Bil De Blazio potpisati odluku, saopšteno je iz njegove kancelarije za Si En En.

Korišćenje gotovine smanjuje se u mnogim područjima jer Amerikanci sve više koriste kartice i mogućnosti plaćanja putem mobilnog uređaja, poput Epl peja, na prodajnom mestu. To je nateralo neke firme da zabrane gotovinu, jer je skupa za obradu.

Međutim, došlo je do pomaka u borbi protiv tog trenda, a protivnici tvrde da se na ovaj način diskriminišu nebankarski, siromašniji članovi društva koji nemaju pristup kreditnim karticama ili bankovnim računima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Njujork ide stopama Filadelfije i San Franciska, a u toku su i koraci za zabranu prodavnica bez gotovine u Vašingtonu i Čikagu.

"Kompanije u Njujorku koje poseduju fizičke prodavnice više neće imati pravo da odbijaju gotovinu i diskriminišu kupce kojima nedostaje pristup kreditnim karticama i bankovnim računima", rekao je član Gradskog veća Njujorka Riči Tores.

"Grad Njujork ne može da dopusti da digitalna ekonomija iza sebe ostavi 25 odsto Njujorčana koji su hronično nebankirani i nedovoljno osigurani. Tržište budućnosti mora da zadovolji potrebe ranjivih Njujorčana", rekao je on.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ne primaju gotovinu ukidanje Njujork prodavnice restorani zabrana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana