Tekst objavljen: 30.10.2013 10:45        


Nokija je u trećem kvartalu zabeležila neto gubitak od 91 milion evra, a ukupni prihodi opali su za 20 odsto i iznosili su 5,6 milijardi evra. Posrnuli finski gigant, koji je u međuvremenu preuzeo Majkrosoft za 5,2 milijarde dolara, zabeležio je rast neto profita od 33 odsto u sektoru mrežnih usluga.

Nokia i dalje u minusu, Samsung suvereno vlada tržištem

Nekada lider na tržištu pametnih telefona, Nokija je u trećem kvartalu prodala "samo" 8,8 miliona takvih uređaja. To je ipak rast od 40 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Tržište pametnih telefona zabeležilo je u trećem kvartalu rast prodaje od 39 odsto, a Samsung je ostao neprikosnoveni lider na tržištu isporučivši u trećem kvartalu više pametnih telefona nego ostala četiri glavna konkurenta zajedno.
Poređenja radi, Samsung, koji je lider u tom segmentu, prodao je u trećem kvartalu 88 miliona pametnih telefona.

Ono što bi moglo da bude ohrabrujuće za Nokiju je da je primetan pomak od kako se potpuno usredsredila na Lumia telefone koji rade na "Vindouz mobajl" operativnom sistemu.

Prošle godine prodato je manje od tri miliona Lumia, dok ove oni čine celokupan segment u smartfon segmentu - svih 8,8 miliona.

Nokija je zadržala drugu poziciju na tržištu mobilnih telefona sa ukupnim udelom od 15,5 odsto u svetu i to pre svega zahvaljujući dobroj prodaji "običnih" telefona, sa fabričkim operativnim sistemom.

Ispred Nokije na tržištu smartfonova sada su Samsung, Epl sa 33,8 miliona ajfonova, ali i južnokorejski LG sa 12,7 miliona i kineski Lenovo sa 11 miliona prodatih uređaja. Nokija je inače na tom tržištu pre nekoliko godina bila neprikosnoveni lider sa tržišnim učešćem od preko 50 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
samsung nokija nokia IT kompanije it industrija smartfon smart phone pametni telefoni mobilni telefoni mobilni telefon

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana