Tekst objavljen: 15.04.2015 12:53        


Finska kompanija Nokia zaključila je ugovor o kupovini francuskog rivalskog proizvođača telekomunikacione opreme, Alkatel-Lusenta, u celini, a vrednost transakcije će dostići 15,6 milijardi evra, prenosi danas Volstrit Džornal. 

Nokija kupuje ceo Alkatel za 15,6 milijardi evra

Sporazumom su zaokruženi pregovori vođeni mesecima između dve firme, uz podršku francuske vlade, kao i višegodišnje spekulacije o tome da će dva mala evropska proizvođača mrežne opreme morati da se udruže da bi imali resurse za globalnu "utakmicu" protiv većih konkurenata kao što su švedski Erikson i kineski Huavei Tehnolodžis.

Izvršni direktor Alkatel-Lusenta Mišel Komb izjavio je danas da je zatražio od finske Nokije ponudu za preuzimanje cele njegove kompanije, ocenjujući da alternativni scenario izdvajanja samo jednog poslovnog segmenta vezanog za mobilnu telefoniju ne garantuje dalju održivost kompanije.

Prema sporazumu, koji su odobrili odbori direktora obe kompanije, Nokia će ustupiti 0,55 odsto svoje akcije za svaku glavnu akciju akciju Alkatel-Lusenta, tako da će akcionari francuske firme imati udeo od 33,5 odsto u zajedničkoj kompaniji, kada transakcija bude okončana.

Dve kompanije su saopštile da očekuju da ugovor bude završen u prvoj polovini 2016. godine.

Po okončanju procesa spajanja, Nokia će ostati sa sedištem u Finskoj pod rukovodstvom aktuelnog predsednika Riste Silasma i izvršnog direktora Radživa Surija, navodi Volstrit Džornal.

Komb je potvrdio da neće preuzeti funkciju potpredsednika upravnog odbora buduće mešovite grupacije, jer je to mesto rezervisano za Alkatel u okviru kupoprodajnog ugovora.

"Od početka sam odlučio da ću olakšati transakciju, ističući da sam spreman da se povučem zbog uspeha projekta", objasnio je on, preneo je Rojters.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
alkatel nokia kupuje alkatel nokia

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana