Tekst objavljen: 21.03.2014 10:58        


U novoizgrađene stanove danas se neretko stavljaju kineski jeftini materijali, a posebno opasno je to što se kupuju čak i instalacije lošeg kvaliteta.

Nov stan - kineski materijal

U novim stanovima danas gotovo da više nema klasičnog parketa, stavljaju se laminati, pa čak i plastične kade i pločice koje je proizveo ko zna ko, kaže građevinski stručnjak Goran Rodić. Zbog toga izvođač radova, odnosno investitor, mora da da garantni rok za ugrađeni materijal i izvedene radove. On je obično dve godine, i u tom periodu je u obavezi da otklone sve nedostatke. 

Među kupcima stanova mnogo je onih koji su skloniji tome da kupe stariju nekretninu jer smatraju da se pre gradilo kvalitetnije.

Rodić kaže da je osnovni problem taj što se veliki deo materijala koji se primenjuju u građevinarstvu, od sanitarija, kvaka, vrata, prozora, parketa pa do instalacija kupuje na crnom tržištu pa nemaju sertifikat o kvalitetu, a nadzorni organ, inspekcije i komisije za tehnički prijem zgrade ne rade svoj posao odgovorno.

"Uvozi se sve, iako imamo domaću proizvodnju podova, parketa, keramike – u Kanjiži, Novom Bečeju, Mladenovcu, velike proizvođače podova, kao što je Tarket, građevinske stolarije, međutim, privatizacija je ugasila proizvodnju brava pa se ona retko može pronaći u manjim količinama, zajedno s baterijama za kupatila", priča Rodić.

"Galanterija za unutrašnje opremanje se pretežno uvozi, i to ona sumnjivog kvaliteta. Iako je njena nabavna cena veoma mala, ovde je tri do četiri puta veća", kaže Rodić.

"U celoj priči problem je to što se uvozi sporadično, kako ko stigne, nema organizovanog i kontrolisanog uvoza na veliko gde se kontrolišu atesti, sertifikati za kvalitet robe. Nijedan proizvod koji se uvozi ne bi smeo da se pusti u promet ako nema atest domaćih akreditovanih instituta za kvalitet i bezbednost. To se posebno odnosi na proizvode iz oblasti elektroinstalacija, za koje je kvalitet veoma važan jer u suprotnom mogu biti veoma opasni i izazvati požar", navodi on.

Rodić objašnjava da ugradnju proizvoda na svakom gradilištu mora da kontroliše nadzorni organ. Međutim, pošto imamo mnogo privatnih investicija gde gotovo i nemamo nadzor, ili je to samo reda radi, nema kontrole kvaliteta materijala, posebno su osetljive instalacije koje pucaju ili gore, ali pucaju i fasade jer materijali nisu ispitani.

1 komentar

 1. User image
  Držite se banaka 23.03.2014 6:52

  Držite se banaka, ovako se samo brukate !!!
  1. Većina Apple-ovih proizvoda se izrađuje u Kini, a to važi i za Nike, Puma i sve ostale znane i ne znane proizvode. Vezivanje kvaliteta isključivo za geografsko ili nacionalno poreklo je rasistički komentar bez dileme !
  2. Nadzornog organa plaća investitor, stoga je isti dužan odmah posle opštih opasnosti za život i zdravlje, prvenstveno voditi računa o zaradi svog poslodavca, dakle gledaj šta kupuješ (kao kad odeš u banku - uvek ti kažu čitaj šta piše u ugovoru)
  3. Tzv domaći privatizovani proizvođači su u vlasništvu stranaca, te osim plate za radnike (i doprinosa za iste) i nešto poreza što prikažu posle žešćeg štelovanja - Srbija od tog nema ništa. Ako mislite da bilo ko učestvuje u podeli dobiti sa vlasnikom, grdno se varate.
  4. Daleko više ćete izgubiti na lošem kreditu nego na zamenljivom (lošem) bojleru
  5.Daleko više Srbija gubi na porezu od prikazivanja lažno niske cene stanova od strane investitora, nego od navodno loših vodovodnih cevi po stanovima
  6.Trajno više ćete se zlopatiti zimi u ledenom stanu sa nedovoljnim brojem radijatora (a broj radijatora, odnosno, snagu grejanja diktiraju i proveravaju jedino i isključivo Beogradske toplane), nego od zamenljivog parketa

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nov stan kineski materijal novi stanovi loš materijal novoizgrađeni stanovi Goran Rodić loš kvalitet

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana