Tekst objavljen: 02.04.2017 10:00        


Britanija je u predvečerje današnjeg zvaničnog pokretanja procedure za izlazak iz Evropske unije, pustila u opticaj novu dvanaestougaonu kovanicu u apoenu od jedne funte, za koju tvrdi da je jedan od najlepših i najsigurnijih novčića na svetu. Nova kovanica je tanja, lakša i malo veća od stare, i prvi put od njenog uvođenja, davne 1983. godine, nije okrugla, već ima oblik dvanaestougla, izveštava agencija Frans pres.

Nova kovanica funte u opticaju pred početak Bregzita

Na jednoj strani nove kovanice utisnut je lik kraljice Elizabete II, a drugu stranu krase ruža, čicak, praziluk i detelina - simboli Engleske, Škotske, Velsa i Severne Irske. Na novčiću se nalazi i hologramski imidž, na kom se simbol funte pretvara u broj "1Ć kada se posmatra iz različitijh uglova.

Nova kovanica će biti među najsigurnijima na svetu, tvrdi Ministarstvo finansija koje podseća da je na svakih 30 dosadašnjih kovanica jedna falsifikovana.

Oko 1,5 milijardi novih novčića će biti iskovano u Velsu, u Rojal Mintu, zvaničnoj štampariji i kovnici britanske valute.

Stare kovanice od jedne funte prestaće da budu zakonsko sredstvo placanja 15. oktobra. Procenjuje se da je oko 400 miliona starih kovanica još uvek u "kasicama prasicama" širom zemlje.

Nove funte će postepeno biti dostavljane bankama i prodavnicama u narednih šest meseci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
funta novac kovanica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana