Tekst objavljen: 15.01.2016 12:13        


Nova snažna rasprodaja akcija je juče pogodila berze u Evropi i Aziji, jer su investitori zaplašeni padom cena nafte i intenziviranjem zabrinutosti oko pomračenja perpektiva rasta globalne ekonomije. 

Nova rasprodaja akcija na azijskim i evropskim berzama

"Kriza na globalnim tržištima akcija se danas ponovila, jer su investori ostali nervozni. Nastavak slabosti u cenama nafte i rastuća zabrinutost u pogledu rasta globalne privrede su u velikoj meri oborili cene akcija", izjavio je analitičar brokerske kuće "TJM Partners" Manodž Ladva, a prenosi agencija Frans pres.

Pariski indeks KAK 40 je oslabio popodne za 2,0 odsto na 4.301,42 poena, pogođen 20-procentnim padom akcija automobilske kompanije Reno, koje je usledilo nakon što je policija sprovela raciju u pogonima Renoa u sklopu istrage oko manipulacija vrednostima izduvnih gasova. Ipak, kasnije popodne, taj gubitak je iznosio tek 2,0 odsto.

I frankfurtski indeks DAX 30 se suočio sa sličnim padom vrednosti, od 1,8 odsto na 9.781,41 poen, nakon što su najnoviji podaci pokazali da je najveća ekonomija evrozone ostvarila rast od 0,25 odsto u četvrtom kvartalu, posle rasta od 0,3 odsto iz trećeg kvartala 2015. godine.

Londonski indeks FTSE 100 je oslabio za 1,0 odsto na 5.900,69 poena, nakon što je centralna banka Engleske zadržala REPO kamatnu stopu na rekordno niskom nivou od 0,50 odsto.

"Izgleda da je ovo samo nastavak rasprodaje koja se prethodno dogodila u SAD i Aziji , i pokazatelj krhke i neizvesne prirode tržišta u ovom trenutku", izjavio je analitičar kompanije Oanda, Kreg Erlam.

Većina azijskih tržista je, takođe, registrovalo pad akcija, sledeći Wall Street, jer je isparila nada u oporavak od nedavnog sunovrata deonica širom azijskog regiona. Japanski indeks Nikei je pao 2,7 odsto, sidnejski za 1,6 odsto, honkonški za 0,6 odsto, dok je jedino šangajski porastao za 2,0 odsto.

Akcije na Wall Street-u su, po otvaranju trgovanja, evidetnirale pad vrednosti, pri čemu je industrijski indeks Dau Džons oslabio za 0,04 odsto na 16.144,77 poena, širi S||P 500 za 0,01 odsto na 1.890,45 poena, a tehnološki Nasdak za 0,16 odsto na 4.518,65 poena.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
wall street evropske akcije azijske berze evropske berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana