Tekst objavljen: 31.01.2021 12:00        


Što se tiče najave da će se štampati nove novčanice od 20 evra, koje bi trebalo da budu čvršće i dugovečnije, Jeremić iz NBS objašnjava da je to novčanica druge serije apoena 20 evra

Novčanica od 20 evra se premazuje posebnim slojem, evo šta to znači za građane

Miroslav Jeremić iz Narodne banke Srbije kaže da od karakteristika novčanica treba poznavati pre svega papir, vodeni žig, optički varijabilnu boju, serijski broj, a važno je kako izgleda deo novčanice koji je beo. Najbolje je, smatra Jeremić, da građani uporede novčanicu za koju sigurno znaju da je originalna i onu za koju imaju sumnje.

Miroslav Jeremić, direktor Odeljenja za nacionalne centre za borbu protiv falsifikovanja novčanica u Sektoru za poslove s gotovinom Narodne banke Srbije, rekao je u Jutarnjem programu RTS-a da se kriminalne grupe falsifikatora novca često organizuju tako da jedna štampa, a druga rastura taj novac.

Falsifikati otkriveni u Nemačkoj i Srbiji u isto vreme

Povodom hapšenja četvoročlane grupe osumnjičenih za falsifikovanje novca u Pančevu, gde je pronađena veća koliičina evra, dinara i kuna, Jeremić navodi da je protivvrednost oko 420.000 evra - od toga 360.000 u evrima i 60.000 u hrvatskim kunama. Apoeni su 250 i 10 evra i 1.000 kuna.

Kaže da su ovi falsifikati otkriveni u Nemačkoj i Srbiji u isto vreme sredinom oktobra, a policijski uspeh je veliki u smislu da su uspeli da otkriju štampariju i pohapse izvršitelje.

- Možete imati više učesnika u lancu. Oni za nominalnu vrednost falsifikata plaćaju pravim novcem određeni procenat, a taj procenat zavisi od kvaliteta falsifikata, a kada falsifikovan novac dođe do građana, onda je građanin 100 odsto prevaren - objašnjava Jeremić.

Napominje da su falsifikati u Pančevu dobili ocenu "tri", a ima i onih sa ocenom "dva", jer neka novčanica nema kinegram, a druga ima pa je ubedljivija.

Dodaje da se od karakteristika novca treba poznavati pre svega papir, vodeni žig, optički varijabilna boja, serijski broj. Takođe, važno je kako izgleda deo novčanice koji je beo, odnosno da li je malo tamniji, jer nije normalno da bude potpuno beo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Premazivanje evra - za prosečnog građanina neće biti razlike

Što se tiče najave da će se štampati nove novčanice od 20 evra, koje bi trebalo da budu čvršće i dugovečnije, Jeremić objašnjava da nema novih novčanica i da je to novčanica druge serije apoena 20 evra koja je počela da se pušta u opticaj 2016. godine.

- Jedina razlika u odnosu na tu iz 2016. godine i ove danas jeste to što je ova novčanica premazana izvesnim zaštitnim slojem koji će joj dati veću čvrstinu i produžiti životni vek. Za prosečnog građanina neće biti nikakve razlike -napominje Jeremić.

Premazuju se novčanice i od pet i deset evra druge serije, dodaje on i objašnjava da se premazuju apoeni manje vrednosti jer im je životni kraći pošto su češće u opticaju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
novčanica od 20 evra premazivanje novčanica evri 20 evra

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana