Tekst objavljen: 11.03.2022 12:40        


Danas je stupila na snagu nova odluka Vlade koja ima za cilj da stabilizuje domaće tržište i očuva životni standard građana uvođenjem ograničenju cena naftnih derivata, kao i ograničenjem izvoza pšenice, kukuruza, ulja i brašna

Nove cene gorive od sada svakog petka u 15 časova, nema točenja u kanister


Uredba će trajati 30 dana, do 11. aprila i u slučaju ograničenja cena derivata ona se odnosi na goriva Evrodizel i Evro premium BMB 95, kojima je otvrđena maksimalna maloprodajna cena. U suštini trgovcima će biti ograničena marža na šest dinara, a carina na uvoz će biti ukinuta. Kako je najavljivano poskupljenje će biti oko 2 do 3 dinara po litru.

Potrebno je napomenuti i da je u jutrašnjem saopštenju ministarstva za trgovinu istaknuto da privredni subjekti koji obavljaju trgovinu motornim i drugim gorivima su obavezani da nastave sa isporukom naftnih derivata, ali, isključivo u rezervoare prevoznih sredstava. Dakle, točenje goriva u kanistere, burad i druge sudove u kojima se skladišti gorivo, je od danas zabranjeno na pumpama širom Srbije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je, u saopštenju, pozdravila odluku vlade o ograničenju izvoza pšenice, kukuruza, ulja i brašna, kao i usvajanje Uredbe o ograničenju cene naftnih derivata i istakla da nove mere doprinose stabilnosti životnog standarda građana.

- Zbog kretanja cena na svetskom tržištu koja su u stalnom porastu bilo je neophodno da na određen period ograničimo izvoz zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza, prekupe i suncokretovog ulja, kako bismo reagovali na potencijalnu opasnost koja preti našem tržištu, navela je Matićeva u saopštenju, prenosi Tanjug.

Kaže da je snabdevenost svim ovim proizvodima dobra, ali da su zbog potresa na globalnom tržištu ove mere važne zbog obezbeđenja sigurnosti stanovništva i naše ekonomije.

Prema novoj uredbi, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija će svakog petka na zvaničnoj internet stranici najkasnije do 15 časova objaviti cene koje će vozači plaćati na pumpama.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prodaja goriva nove cene goriva ograničenje izvoza gorivo benzin dizel Vlada Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana