Tekst objavljen: 20.08.2020 14:10        


Banka Poštanska štedionica pratiće nove mere NBS pa će već početkom septembra imati povoljnije ponude ka klijentima oslonjene na mere centralne banke, rekao je u izjavi za Tanjug savetnik Izvršnog odbora direktora Banke Poštanske štedionice Marko Matić

Nove mere za stambene i kredite do 90 hiljada dinara od septembra u Poštanskoj štedionici

Najnovijim merama NBS omogućila je bankama da klijentima ponude kredite na osnovu hipoteka uspostavljenim na minimalno 60 odsto završenosti objekata, da prolongiraju dospeće stambenih kredita za najviše 60 meseci kao i da građanima omoguće da dobiju gotovinski kredit do 90.000 dinara samo na osnovu izjave o primanjima.

Matić kaže da je najnovijom odlukom NBS omogućila poslovnim bankama da samostalno procenjujući svoje apetite za preuzimanjem rizika omoguće dodatne benefite svojim klijentima i potencijalnim klijentima.

Dodaje da je očigledno NBS želela da relaksira postojeće dužnike, fizička i pravna lica, a sa druge strane da pruži stimulans značajnom segmentu privrede – građevinskoj industriji koja je u prethodnom periodu generalisala poprilične stope rasta BDP-a.

“Banka Poštanska štedionica će kao finansijska institucija u kojoj Republika Srbija ima jasno izražen državni interes u narednim danim vrlo intenzivno raditi na razradi internih akata, procedura i metodologija kako bi već početkom septembra izašla pred svoje postojeće i potencijalne klijente sa ponudom koja se referiše na upravo donetu odluku NBS”, rekao je on.

Snižavanje od strane NBS prethodnog učešća za korisnike stambenih kredita, sa prethodno aktuelnih 20 procenata na trenutno aktuelnih 10 procenata postignut je dobar efekat.

“Sa sniženom stopom obaveznog učešća, sa 20 na 10 procenata Banka Poštanska štedionica je u prethodnih nekoliko nedelja formirala vrlo značajan portfolio stambenih kredita sa ovom karakteristikom. Tako da je očigledno da su jako dobro targetirane mere NBS i da evidentno daju očekivane rezultate”, rekao je on.

Dodao je da su i vrlo precizno targetirane mere NBS kojima je u prethodnom periodu snižavana referentnu kamatnu stopu kao ključnu repernu kamatnu stopu suštinski direktno uticala na snižavanje troškova finansiranja i pomogla dužnicima, fizičkim i pravnim licima.

“Prethodni i aktuelni moratorijum imali su efekte na relaksaciju otplata kreditnih obaveza”, rekao je on.

Kako je ocenio, Banka Poštanska štedionica je državna bankarska institucija sa jasno izraženim senzibilitetom, pre svega, prema klijentima fizičkim licima, i na njima počiva strategija te banke, pa je u prethodnom periodu vrlo aktivno i u potpunosti pratila sve mere i preporuke NBS u segmentu očuvanja i jačanja stabilnosti finansijskog sistema Srbije.

5 komentara

 1. User image
  Milijana Dragojlovic 26.08.2020 15:30

  kredit od 90000,zasto ne? Ktediti su nuzno zlo,al kad se moraH6NC

 2. User image
  rovaD 26.08.2020 16:04

  Da, Poštanska, koja je naša.
  A šta ove druge, zelenaške Banke daju..
  Hoće li i on da čuju građane?!
  Probajte kod njih da olakšate građanima...

 3. User image
  Jaca 31.08.2020 0:45

  Lepa prica za novine, u praksi neprimenjivo.

 4. User image
  mare 14.09.2020 9:18

  bravo jaco

 5. User image
  Vlada 02.01.2021 20:12

  Ima li neko da su mu odobrili ovaj kredit od 90000 dinara? Ili je samo prazna prica

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
stambeni krediti krediti do 90 hiljada dinara mere Narodne banke Srbije banka poštanka štedionica marko matić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana