Tekst objavljen: 13.01.2022 12:30        


Vaučeri za subvencionisani odmor u iznosu od 5.000 dinara podeljeni su u rekordnom roku od kada je, pre sedam godina, počela akcija Vlade Srbije za podsticaj domaćeg turizma

"Nove vaučere za odmor treba očekivati u martu" Palić



Za samo 11 dana 100.000 građana je na šalterima "Pošte Srbije" "rezervisalo" petodnevni odmor. Očekuje se da će već na proleće, kada se planira prvi rebalans budžeta, biti odobrena nova "tura" dotiranog odmora.

Prema rečima Tatjane Matić, ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija, u utorak u 16 sati i 41 minut, u pošti 11500 Obrenovac završeno je evidentiranje i podeljeno 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji. Resorno ministarstvo je za ove namene obezbedilo 500 miliona dinara. Građanima je u ponudi 1.200 smeštajnih objekata, a na odmor uz subvenciju države mogu otići do 20. novembra.

- Bilo je očekivano veliko interesovanje građana, s obzirom na to da je i prošle godine sve planulo, pa je odobreno dodatnih oko 50.000 vaučera - kaže Aleksandar Seničić, direktor JUTA.- Treba očekivati u martu, kada je obično rebalans bdžeta, da se građanima ponudi još vaučera. Najpopularnije destinacije prošle godine su bile Vrnjačka, Prolom i Sokobanja, Zlatibor i Kopaonik.

On navodi da je ovo značajna pomoć države za domaće hotelijere i ugostiteljske objekte, ali ne toliko za turističke agencije, jer građani putuju u sopstvenoj režiji, ne angažuju se turistički vodiči. Što se tiče profila turista, subvencionisani odmor koriste sve kategorije od studenata do penzionera.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kako ističu vlasnici hotela, motela i etno-domaćinstava, vaučeri su im produžili sezonu, jer se više od četvrtine gostiju odmaralo u ovom "aranžmanu". Građani vaučere u vrednosti od 5.000 dinara mogu koristiti u trajanju od najmanje pet noćenja izvan grada, opštine, odnosno mesta prebivališta, kao i mesta studiranja korisnika.

Od uverenja do čekova

Akcija pomoći domaćem turizmu na ovaj način je počela 2015. godine i država je do sada podelila oko 700.000 vaučera.

Pogodnost mogu koristiti penzioneri i studenti, kao i zaposleni sa primanjima nižim od 70.000 dinara. Potrebna je rezervacija u željenom objektu, za penzionere poslednji ček, a za zaposlene potvrda o primanjima. Kada su u pitanju studenti, oni moraju da prilože uverenje fakulteta za tekuću godinu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vaučeri domaći turizam vaučeri za subvencionisani odmor vaučeri za putovanje domaći turizam turizam u srbiji Aleksandar Seničić tatjana matić YUTA

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana